пʼятниця, 13 вересня 2013 21:26

Росія "не буде тягнути силою" якусь країну в своє об'єднання - дипломат

Росія "не буде тягнути силою" якусь країну в своє об'єднання - дипломат
Володимир Чижов. Фото: newsbalt.ru

У Росії немає планів з дійснення тиску на країни, які співпрацюють з програмою Східного партнерства від Європейського Союзу, підкреслює постійний представник РФ при ЄС Володимир Чижов.

"В цьому  на жаль, наші партнери, в першу чергу євродепутати, глибоко помиляються. Йдеться про політичний тиск з боку Росії. Йдеться про суто практичні сюжети " , - заявив він.

За його словами , російська сторона всього лише хотіла "роз'яснити реальну картину" , що європейці нібито хочуть подати як конфлікт " європейської та євразійської цивілізацій " .

"Якщо ви хочете , неважливо , хто - Україна , Молдавія або інші , вступити у відносини асоціації з Євросоюзом, то майте на увазі , що тоді це перекриває шлях до повноправного членства в Митному союзі, і він повинен буде відповідно вибудовувати свою лінію , в тому числі в митно- тарифних питаннях " , - додав Чижов.

Він запевнив , що Брюссель не давав ніяких конкретних обіцянок подібним країнам, а також додав, що державам вже давно пора зробити власний вибір. При цьому він допускає появу конфліктів у разі узгодження митних тарифів.

"Мова не йде, звичайно , про те , щоб членство в Митному союзі Росії , Білорусі та Казахстану було пов'язане з розривом відносин з ЄС чи припиненням співпраці , в тому числі економічної . Ні, звичайно . Але на цих двох стільцях можна сидіти до того моменту , поки не постає питання про митні тарифи . Якщо відповідно до угоди про асоціацію ті країни , які підпишуть його , повинні будуть слідувати певним вимогам Євросоюзу , а ці вимоги будуть суперечити зобов'язанням щодо Митного союзу , то конфлікт неминучий " , - попередив дипломат.

У той же час представник РФ зазначив , що єврокомісар Штефан Фюле був правий , що одночасне членство в МС і ЄС просто неможливо. Вся справа в різних технічних стандартах , які можуть збігатися або розходитися. Він також не виключає можливість єдиного економічного простору від Атлантики до Тихого океану.

"От коли ми вийдемо на цей рівень , тоді, звичайно , буде реалізовуватися приведення до певною єдиною позиціях , в тому числі , і по тарифно - митної політики . Але до цього ще треба дожити. А шлях до цього на даному етапі лежить через встановлення взаємовідносин між Євросоюзом і Євразійським економічним союзом , який буде створений до кінця наступного року " , - підсумував дипломат.

Вчора , 12 вересня, євродепутати жорстко розкритикували позицію Москви , заявивши , що Росії потрібно показати червону картку. Також зазначалося , що митні конфлікти не позбавили Україну звання головного торгового партнера Росії серед країн СНД

Зараз ви читаєте новину «Росія "не буде тягнути силою" якусь країну в своє об'єднання - дипломат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

113

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути