середа, 29 жовтня 2014 22:50

При хорошому керівництві Україна може стати суперсильною країною - політолог

При хорошому керівництві Україна може стати суперсильною країною - політолог
Олександр Палій Фото: from-ua.com

Новий парламент відрізнятиметься від чинного якістю і патріотизмом, вважає політолог Олександр Палій. Про це він заявив у інтерв'ю для Gazeta.ua.

- Парламентські вибори показали, що суспільство розвивається швидше, ніж політикум, - зазначає фахівець. - Воно дало політикам ще один шанс. Той, хто блазнював, отримав небагато. Той, хто за щось відповідав і робив, як президент і прем'єр, отримав більше підтримки, незважаючи на те, що вони щось роблять неправильно. Той, хто тільки красиво говорив, підтримки не має, бо слова швидко девальвуються. У зручний час і в зручному місці опинилася "Самопоміч". Чимало людей були розчаровані і чекали нової нормальної політичної сили.

Чому так сильно змінилися політичні уподобання виборців порівняно з попередніми виборами 2012 року?

- По суті, наш народ зараз перебирає елітами і політичними силами, наче риється у купі картоплі і шукає діамант. Звичайно, є частина громадян, які голосують, скажімо, за "Опозиційний блок". Це клініка, невиліковна хвороба. І ми мусимо з цим жити. Є кілька відсотків людей, які совково ненавидять Україну, вони нічим не кращі Януковича. До них додаються ті, хто реагує на гасла, як на барабан. Тобто купляються на популізм. Партія регіонів завжди була суперпопулістичною. Її залишки такі ж.

Як швидко з новим парламентом Україна зможе подолати кризу і вийти на шлях розвитку?

- При хорошому керівництві Україна може за кілька років стати суперсильною країною. За княжої епохи чи часів козаччини так і було. Тому народ перебирає елітами, шукаючи найкращу. Дає шанс то одним, то іншим. То Ющенку, то "Свободі", тепер — "Самопомочі". Тому нині треба проводити вибори що два роки, аби парламент оновлювався наполовину. У Штатах кожні два роки обирається половина палати представників конгресу і третина сенату. Суспільство має постійно бути в контакті з владою, контролювати її і тиснути на неї.

Чим пояснити слабкий результат "Батьківщини"?

- Юлія Тимошенко — політик минулого, яка несе на собі усі свої гріхи. Вона в уяві багатьох людей в одній трійці з Ющенком і Януковичем. Українці не люблять політиків з подвійним дном. Нині Тимошенко говорить про НАТО, а 2008 року вона тікала від генсека альянсу, не хотіла з ним навіть фотографуватися, бо вважала це компроматом. Те саме — по газових угодах. Ми ж пам'ятаємо, що кабальні ціни на газ прийняті за її вказівкою.

У чому недопрацювала "Свобода"?

- Щодо провалу "Свободи", то у її діяльності було більше риторики, ніж справ. Якби "свободівець" Олег Мохніцький, який відразу очолив Генпрокуратуру в уряді Яценюка, заарештував, скажімо, Пшонку чи людину такого рівня, то це зіграло б на руку його партії. Або порушив кримінальні справи проти поплічників Януковича, які не встигли втекти. А так вийшло, що прийшли люди з патріотичними гаслами, сіли в ті самі крісла і нічого серйозного не робили. А українці вже не хочуть, щоб залишалися старі схеми і гальма для розвитку.

Чим новий парламент відрізнятиметься від чинного?

- Насамперед, якістю і більшим патріотизмом. Фракція Кремля усохла утричі. До того ж, там буде чимало неформатних політиків, які зможуть просувати потрібні законопроекти. Зараз, наприклад, потрібен закон по земельній реформі, який має відновити середній клас на селі. Одні партії проти продажу землі, інші — за тотальний продаж. Україні як куркульській країні потрібні дрібні і середні землевласники. Сподіваюсь, що знайдеться з десяток народних депутатів, які ініціюватимуть такі закони, які потрібні людям, а не олігархам. Та й президент Петро Порошенко як людина грошей розуміє, що наскільки корупція згубна для економіки. Арсеній Яценюк теж у принципі налаштований проти корупції. Але в своєму уряді він не поламав корупційні схеми, не став "камікадзе". Їх треба було рішуче різати. Але краще пізно, ніж ніколи.

Зараз ви читаєте новину «При хорошому керівництві Україна може стати суперсильною країною - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути