субота, 23 серпня 2014 18:52

Президент оголосить про розпуск парламенту 24 або 26 серпня — політолог

Президент оголосить про розпуск парламенту 24 або 26 серпня — політолог
Фото: telegraf.com.ua

Для президента України Петра Порошенка найсприятливішими днями про оголошення розпуску Верховної Ради є 24 або 26 серпня, вважає керівник Інституту політичних, соціологічних та маркетингових досліджень Володимир Бондаренко. Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua

"На День Незалежності виповнюється місяць після розпаду парламентської більшості і президент має право розпустити Верховну Раду, - каже експерт. - Більше того, навіть розмов не було про створення нової коаліції. 24 серпня — важлива трибуна для оголошення рішення про розпуск парламенту. Буде святковий парад, народне піднесення і зростання рейтингу президента".

На користь остаточного рішення про долю нинішньої Верховної Ради свідчить повідомлення про те, що Порошенко нарешті знайшов покупця для продажу своїх активів — компанію "Ротшильд", зазначає політолог.

"Якби не було виборів, він би ще й далі тягнув з цим, - вважає експерт. - Бо в умовах бойових дій в Україні продавати бізнес невигідно. Але якби він не почав процес продажу, політичні втрати для нього були б набагато більшими. До того ж його учорашня зустріч з лідерами парламентських фракцій свідчить, що він прийняв рішення про розпуск. Зрозуміло, що депутати не хочуть голосувати за власне харакірі. Бо у більшості з них є перспектива безробіття, адже гарантій фінансування передвиборчої кампанії нема".

На думку фахівця, іншою датою розпуску парламенту може бути 26 серпня.

"Це ще краща трибуна для оголошення рішення про розпуск, - переконаний експерт. - За ці три дні президент буде постійно присутній у теленовинах, тобто його політичний капітал збільшуватиметься. День Незалежності, приїзд Ангели Меркель, чотиристороння зустріч у Мінську — все це сприятиме збільшенню його рейтингу. Нарешті він опиниться в оточенні найкрупніших фігур Європи. В українській політиці глави держави часто оголошували про найважливіші внутрішньополітичні рішення за кордоном, на крупних форумах, аби підняти свою політичну вагу".

У ці дні завершається війна між президентом і Верховною Радою, зауважує фахівець.

"Парламент має ухвалити зміни до бюджету, щоб передбачити кошти на вибори. Ще треба ухвалити зміни до виборчого закону щодо зміни центрів округів на Донбасі. Аби вони були не в Донецьку і Луганську. Таким чином президент заганяє депутатів у пастку. Якщо вони не внесуть зміни до бюджету, то що вони казатимуть виборцям? Якщо ж не змінять закон про вибори, то підуть проти волі виборців. Адже за опитуваннями за перевибори парламенту виступають майже 70 відсотків українців. Це спонукає нардепів голосувати за пропозиції президента. Єдиний камінь спотикання — питання фінансування виборів. Але Кабмін може виділити кошти з резервного фонду", - каже Володимир Бондаренко.

Зараз ви читаєте новину «Президент оголосить про розпуск парламенту 24 або 26 серпня — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути