понеділок, 04 листопада 2013 20:56

Посол ЄС в Україні Ян Томбінський стурбований тиском, який чиниться на Україну
6

Фото: Фото: Тетяна Заровна
Підписання асоціації України з ЄС не перешкода співпраці України з Росією і країнами СНД. Такою думкою поділився 4 листопада глава представництва ЄС в Україні Ян Томбінські на зустрічі з головою Донецької облдержадміністрації Андрієм Шишацьким.

- Дуже важливе положення Угоди про асоціацію - це те, що вона не закриває можливість для співпраці України з іншими країнами. Ми всі бачимо, яка зараз жорстка дискусія про відносини України з Митним союзом проти Європейського союзу. В положенні Угоди про асоціацію України з ЄС немає якихось негативних положень про співпрацю з іншими партнерами. Там є можливість встановлення зони вільної торгівлі з третіми країнами, - сказав Томбінські.

Посол ЄС в Україні висловив занепокоєння тиском, що чиниться на Україну з боку "третьої країни, яка вирішила йти конфронтативным шляхом щодо вибору суверенної України".

Він відзначив важливість Вільнюського саміту з точки зору підписання Угоди про асоціацію. За його словами, одне з головних переваг Угоди - це поліпшення стандартів для української продукції, що дозволить відкрити нові ринки для українського виробника. Присутній на зустрічі посол Литви в Україні Пятрас Вайтекунас висловив упевненість, що Україна знаходиться на правильному шляху.

- В Литві теж були різні побоювання про те, що наше членство в Євросоюзі принест конкуренцію, яку ми не витримаємо, що ми не готові до зближення з Євросоюзом. Але зараз, після 9 років, можу сказати, що вигода не сравненно більше тих викликів, які це членство принесло з собою. 500 мільйонів - такий новий ринок отримала Литва, - сказав посол Литви пан Вайтекунас.

Так само Ян Томбінські наголосив на важливості тих кроків, які повинні відбутися після Вільнюського саміту.

- Зміни повинні бути корисні для українців, - сказав пан Томбінські, - для цього потрібна національна стратегія розвитку України. Одна з проблем - яким ключем відкрити ринки. Щоб їх відкрити, потрібно мати конкурентноздатність. Цей шлях йде через модернізацію. Цей шлях йде через стандарти, - сказав Томбінські.

За словами донецького губернатора, донецький регіон повністю підтримує євроінтеграцію України. На думку Андрія Шишацького, на деяких підприємствах Донбасу вже прийняті європейські стандарти, але потрібно ще багато працювати, щоб їх впровадити повсюдно.

Що стосується зовнішнього тиску, то за словами Андрія Шишацького, воно іноді корисно. В якості прикладу губернатор Донеччини привів газовий тиск - в Донбасі почали економити газ, впроваджувати енергозберігаючі технології. За словами Шишацького, у Донецькій області вже заощадили 19 млн. метрів кубічних газу порівняно з минулим опалювальним сезоном.

Нагадаємо, на минулому тижні рух транзитних великовантажних автомобілів через пункт пропуску Новоазовськ - Весело-Вознесенка (Донецька область) виявився паралізованим. В районі пункту пропуску автомобільного сполучення почала накопичуватися чергу великовантажних автомобілів, яка доходила ло 200 фур. Причиною скупчення фур є зміна правил, які Росія ввела з 28 жовтня. За новими правилами для перетину Україно-Російського кордону перевізники повинні надавати інші види забезпечення транзиту.

Майже тиждень простояли вантажівки перед російською митницею. На Новоазовському пункті пропуску черга з вантажівок розтяглася більш, ніж на кілометр. Водіям організували підвіз питної води, біотуалети, чергування машин МНС. Далекобійники скаржилися на дорожнечу продуктів - місцеві продавці придорожніх торгових точок скористалися ситуацією і стали просити за буханець хліба 12 гривень.

Водії продовжують жити і готувати собі їжу в кабінах вантажівок посеред поля, але по ситуації на 4 листопада проходження великовантажних автомобілів через кордон прискорилося. Кількість вантажівок у черзі скоротилася до декількох десятків.
Зараз ви читаєте новину «Посол ЄС в Україні Ян Томбінський стурбований тиском, який чиниться на Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

58

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути