субота, 25 жовтня 2014 14:05

Порушення Регламенту були і залишаються негативним явищем у парламентській практиці

Порушення Регламенту були і залишаються негативним явищем у парламентській практиці

23 жовтня низка ЗМІ, зокрема і газета Верховної Ради "Голос України", оприлюднили список народних депутатів, які не голосували за включення до порядку денного законопроекту щодо забезпечення виборчих прав учасників АТО на виборах 26 жовтня до парламенту України. 

Народний депутат України Ігор Шаров в інтерв'ю "Багнету" розповів про причини того, чому він не голосував 20 жовтня.

"Моя позиція сформувалася давно: не можна за кілька днів до дня виборів змінювати виборче законодавство. Але тут випадок винятковий, звичайно, - заявив політик. - Тому наша депутатська група "Суверенна європейська Україна" вирішила брати участь у голосуванні. Інша справа, коли відбувається порушення Регламенту Верховної Ради. Вважаю, що постійні порушення Регламенту, а він, до речі, є законом, були і залишаються негативним явищем у нашій парламентській практиці. Цьому явищу не має бути перспективи".

На думку політика, голосування в парламенті за диктаторські закони 16 січня 2014 - це теж було грубим порушенням Регламенту. "Ось тому я і не голосував 16 січня за ухвалення законопроектів, що обмежують права громадян. Виходячи частково з тих самих міркувань, що і 20 жовтня", - наголосив Ігор Шаров.

"Потрібно просто підняти архів голосувань і ви побачите, що я кілька разів голосував 20 жовтня за включення питання про забезпечення прав учасників АТО до порядку денного. Я голосував того дня і за законопроект "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" і за проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо деяких питань спадкування)". Ці закони парламенту вдалося ухвалити. А ось по бійцях АТО консенсусу не було. Низка політиків були переконані, що такий шлях веде до фальсифікації. Тим паче, були відсутні багато народних депутатів. Тому, коли вже це питання почали протягати в черговий, енний раз у порушення Регламенту, я перестав голосувати.

Бути народним депутатом - це ж дуже відповідальна робота, від якої залежить доля народу. Ви уявіть, що ви будете встановлювати свої правила на своїй роботі: прогулювати, запроваджувати самі для себе якісь робочі нормативи. Думаю, що наслідки для вас будуть плачевними. Тому я завжди ставився і ставлюся до депутатської діяльності відповідно. Звичайно, тут є різний підтекст, між голосуваннями 16 січня і 20 жовтня цього року, але ні тоді, ні зараз я не пішов на порушення Регламенту. Це моя позиція!" - розповів в інтерв'ю Ігор Шаров.

Парламентарій також нагадав, що Конституція України передбачає захист народного депутата від переслідувань за його голосування, висловлювання в парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу честі і гідності та наклеп. Така практика існує в законодавчих органах усіх цивілізованих країн світу. Тому оприлюднення прізвищ народних депутатів, які голосували чи не голосували за той чи інший закон, він розглядає як "елемент тиску".

Довыдка: Ігор Шаров - учасник конституційного процесу в 1996 році, автор восьми поправок до Основного Закону країни. Народний депутат України п'яти скликань. Свого часу виконував обов'язки постійного представника Президента України в ВР, був радником Президента і уряду, головою Комітету ВР з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, більше 10 років очолював парламентську фракцію, був членом Ради НБУ тощо.

Зараз ви читаєте новину «Порушення Регламенту були і залишаються негативним явищем у парламентській практиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути