середа, 27 грудня 2023 17:06

Портнов міг курувати окупацією Криму - розслідування ЗМІ

Портнов міг курувати окупацією Криму - розслідування ЗМІ
З'явились аудіозаписи, які показують, чим Андрій Портнов займався під час окупації Криму. Фото: УНІАН

Колишній заступник голови адміністрації президента-втікача Віктора Януковича Андрій Портнов міг бути куратором окупації Криму 2014 року.

Про це свідчать аудіозаписи, які опублікувало hromadske.

Записи зробили у квітні-травні 2014 році. На них людина зі схожим на Портнова голосом, спілкується з колишнім начальником головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Криму Сергієм Коровченком і ексдепутатом Верховної Ради Левом Миримським.

На записі від 5 квітня 2014 року він говорить з Миримським. Портнов на той момент уже два місяці не був в Україні. Вони домовляються про зустріч наступного дня у готелі "Україна" у Москві.

6 квітня 2014 року ймовірний Портнов із телефона Миримського говорить із Коровченком. Судячи з аудіо, саме він організував зустріч Портнова і Миримського у Москві. Їхній діалог:

Коровченко: "Що там, як справи?"

Портнов: "Нормально все, потихеньку".

Коровченко: "Ну гаразд, давайте, якщо що, там якісь доручення".

Після повернення до Києва, Миримський постійно спілкувався з Коровченком. Вони планували ділову поїздку до окупованого Криму 16 квітня 2014 року. Це було з вказівки або з відома "партнера", яким міг бути Портнов. Судячи з аудіо Миримський у поїздці мав бути головним, а Коровченко курувати розв'язання певних питань:

Миримський: "Ти уже говорив із партнерами?"

Коровченко: "Еее... Щодо чого?"

Миримський: "Щодо поїздки. Тобі сказав уже?"

Коровченко: "Ні, ніхто нічого не говорив".

Миримський: "Ні, ну я маю на увазі, партнер. Там, де я був".

Коровченко: "Він мені тезово написав, що я з тобою там це саме і таке інше. Ну, загалом, нічого конкретного. Сказав, щоб я робив те, що ти там це саме".

Лев Миримський: "О! Зрозумів, хто твій начальник?"

Сергій Коровченко: "Ну так".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підсанкційний Портнов подав до суду на ЦПК. Йому нагадали про маєток в Росії і не тільки

Щодо Коровченка українські слідчі відкривали кримінальне провадження і перевіряли його причетність до підготовки півострова під "юрисдикцію" РФ.

Це підтверджують наступні аудіо, на яких Коровченко і Миримський обговорюють програш у суді у якійсь справі. Вони не знають - українські чи російські суди розглядатимуть майбутню касацію. Чоловіки наголошують, що на рішення треба якось вплинути, і зробити це може "АВ". Можна припустити, що йдеться про Андрія Володимировича Портнова.

Коровченко і Миримський на наступному записі каже, що треба вирішити долю майже 200 підприємств в окупованому Криму. Слідчі у межах кримінального провадження перевіряли причетність Коровченка до "переоформлення" через суди майна на окупованому півострові.

15-16 травня 2014 року Миримський і Коровченко у Москві планували зустріч з Анатолієм Кучереною. Це юрист, довірена особа президента РФ Володимира Путіна і голова Громадської ради при МВС РФ. Він також був адвокатом колишнього зенітника бойовиків так званої ДНР Володимира Цемаха, підозрюваного в справі катастрофи рейсу MH-17 у 2014 році.

Миримський, Коровченко і Кучерена обговорюють "Таврію". Джерела кажуть, що це була "стратегія розвитку Криму". Над нею працювали зокрема компанії нині підсанкційних російських олігархів Ротенбергів "СГМ-Мост" та "СГМ-Таврия", які надалі займались будівництвом Кримського мосту і "реконструкцією" табора "Артек".

В іншій телефонній розмові Коровченко чітко питає у Миримського, чи нададуть вони офісні приміщення російським юристам в межах їхньої роботи по Криму. І той відповідає, що так.

У грудні 2021 року Сполучені Штати Америки запровадили санкції проти Портнова. Також санкції запровадили проти його фонду.

У 2019 році на пов'язаному з Медведчуком каналі "112 Україна" (щодо якого президент Володимир Зеленський у 2021 році запровадив санкції) почала виходити програма, ведучим якої був Портнов.

Андрій Портнов був заступником керівника передвиборчого штабу Юлії Тимошенко. Потім з 2010-го по лютий 2014 року був на посадах в Адміністрації президента Віктора Януковича - керівником Головного управління з питань судоустрою, першим заступником АП.

Зараз ви читаєте новину «Портнов міг курувати окупацією Криму - розслідування ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути