вівторок, 16 грудня 2014 14:26

Порошенко пустив Турчинова на свою територію - політолог

Порошенко пустив Турчинова на свою територію - політолог

Призначення Турчинова секретарем РНБО - вдалий крок Порошенка, який знімає питання політичної боротьби між Яценюком, Турчиновим і президентом. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Андрій Золотарьов.

"Це блокування того, щоб певні політичні сили не пішли в опозицію. Таке домашнє завдання Банкова відпрацювала досить добре. Призначення Турчинова очільником РНБО на якийсь знімає питання конкурентної політичної боротьби. Хоча протистояння може поновитися наступного року", - каже експерт.

На думку Золотарьова, Порошенко переграв Яцнюка та Турчинова у післявиборчій боротьбі.

"Ми бачимо, що в уряді можливості прем'єра суттєво обмежені міністрами-іноземцями. Ключова постать для Яценюка і Турчинова - Аваков — буде також трохи обмежений з появою Екатеріне Згуладзе (іноземка, заступник міністра внутрішніх справ - ред). Але ж система потребує балансу. Тому призначення Турчинова було зустрічне бажання з боку Порошенка — треба ж щось віддати "Народному фронту". І він пустив Турчнова на власну територію", - зазначив політолог.

Проте, на його думку, Турчинов "навряд чи буде слухняним хлопчиськом". "Він буде намагатися збільшити вплив і можливості Ради національної оборони. Можливо, перетворить її у таку собі надбудову над всіма силовими структурами. Або збільшить вплив РНБО як органа, який координує спеціальними службами — розвідкою тощо. Це ми побачимо з часом", - каже Золотарьов.

Він вважає, що для Туринова залишатися просто депутатом — замало: "А посада очільника РНБО віддає належне "Народному фронту", зберігає політичний баланс. І демонструє довіру президента до політичних партнерів".

Золотарьов також відзначив, що найбільш ефективно РНБО працювало за Горбуліна та Марчука. А за часів Богатирьової Рада нацбезпеки перетворилася у кадровий відстійник для тих, хто опинився на певний час за бортом вищої ліги української політики.

Нагадаємо, що сьогодні президент Петро Порошенко призначив керівника фракції "Народний фронт" Олександра Турчинова секретарем РНБО. Крісло секретаря РНБО залишалося вакантним вже кілька місяців з моменту відставки з посади Андрія Парубія.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко пустив Турчинова на свою територію - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути