пʼятниця, 31 жовтня 2014 20:45

Порошенко і Яценюк приречені на співпрацю — політолог

Порошенко і Яценюк приречені на співпрацю — політолог
Фото: zn.ua

Президент Петро Порошенко і прем'єр Арсенія Яценюк мають у новому парламенті домовлятися і шукати компроміси, вважає професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань. Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua

"Нинішні вибори до Верховної Ради пройшли набагато демократичніше, ніж попередні, - зазначає політолог. - Скажімо, у 2012 році держава застосовувала потужний адмінресурс, у кандидатів демократичних сил перемоги просто крали. Практично усі телеканали були підконтрольні владі. Лише на 1-2 каналах можна було висловитися проти Януковича. Нині ж держава створили умови для проведення чесних виборів. У цілому вони такими й стали. На жаль, у ряді мажоритарних округів застосовували підкуп виборців, з'являлися "тітушки", але силові структури намагалися навести порядок".

На думку фахівця, майбутній парламент буде якісно кращим.

"Більшість отримала проєвропейські сили, - підкреслює експерт. - Понад половина складу парламенту — нові обличчя. У попередньому парламенті 235 нардепів, порушивши Конституцію, голосували за диктаторські закони. На жаль, дехто з них пройшов і нині, але їх значно менше. Загалом присутність "регіоналів" і комуністів у Верховній Раді знизилася учетверо".

Присутність у новому законодавчому органі активістів "Майдану", військових із зони АТО, журналістів треба тільки вітати, наголошує фахівець.

"Якщо активні люди пішли в парламент, то це загалом добре. Вони часто діяли у житті у складних умовах, ризикували своїм життям. Інше питання — чи вийдуть з них добрі політики. Це залежатиме від них, від їхнього бажання й уміння учитися".

За словами політолога, лідери найбільших парламентських партій — Петро Порошенко та Арсеній Яценюк — приречені на співпрацю.

"Формування коаліції й уряду — це нормальна європейська практика, на це потрібен час. Люди, які входять до коаліції, є одночасно партнерами і суперниками. Зараз іде боротьба за сфери впливу, але загалом ці політичні сили приречені на співпрацю і компроміси. Тому об'єктивно Порошенко і Яценюк будуть домовлятися. Адже перед новою Радою стоїть чимало викликів — економічна ситуація, корупція, війна на Сході. Але ми все можемо вирішити, якщо не буде боротьби амбіцій, перетягування канату, а буде заточеність на конструктив", - підсумовує Олексій Гарань.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко і Яценюк приречені на співпрацю — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути