понеділок, 20 січня 2014 21:54

"Політики складають екзамен, щоби потрапити до Вищої ліги" - Безсмертний

"Політики складають екзамен, щоби потрапити до Вищої ліги" - Безсмертний
Фото:comments.ua

Тисячі активістів вчора намагались потрапити до Урядового кварталу зі сторони вулиці Грушевського. Вона була перекрита кордоном внутрішніх військ. Люди вийшли на знак протесту проти прийнятого 16 січня закону "Колесніченка-Олійника", який згодом підписав президент України Віктор Янукович. ЗУ "Про судоустрій і статус суддів" вносить зміни щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян. Експерти переконані, що ним буде знищена свобода слова в Україні, оскільки нардепи внесли наступні норми: саджати українців на три роки за екстремістську діяльність; за наклеп в Інтернеті та ЗМІ каратимуть штрафом і виправними роботами. Також вони заборонили збиратися в колони більше п'яти авто, посилили кримінальну відповідальність за масові акції та захоплення будівель. Водночас, відтепер SIM-карти можна буде купувати лише з паспортом.

Про політичну ситуацію в країні Gazeta.ua поговорила із представник громадянського руху "Третя українська республіка", польовим командиром Помаранчевої революції Романом Безсмертним.

Яка ймовірність того, що з Майдану вийде потужний лідер, та зможе, наприклад, взяти участь в наступних президентських виборах?

- Велика. Чому б і ні. Хоча варто подивитись на ситуацію не з середини, а з іншої сторони. Насправді, в Україні продовжується виборча кампанія між двома кандидатами: між колишнім прем'єром, ув'язненою Юлією Тимошенко та нинішнім президентом Віктором Януковичем. Так, Тимошенко за ґратами, а Янукович хіба не за ґратами знаходиться в своєму Межигір'ї? Те, що відбувається в країні – це здача екзамену перед Майданом та українським суспільством.

Зараз найактивніше із трьох опозиційних лідерів поводить себе Кличко. Чи це означає, що він має найбільше шансів на електоральну підтримку?

- Дійсно, от нещодавно звернення до українців оприлюднив. Поки суспільство не бачить іншої кандидатури крім Кличка. Хоча поки всі політики не пройдуть чистилище протестного руху, доти не вийдуть на фінішну пряму. Екзамен складається кандидатами, які намагаються потрапити до цієї вищої ліги. І хто його складе: Кличко, Тягнибок, Яценюк, Порошенко, Луценко - невідомо. Список може бути безкінечним, бо за ним йдуть Василь Гацько, Ігор Луценко, Олександр Данилюк, Андрій Парубій. Це продовження стосується і активних учасників Автомайдану.

Як Майдан змінить опозиційне політичне середовище до наступних парламентських виборів?

- Протест змінить і вже змінює опозиційне політичне середовище. Проте він шукає не лише персону, але й політичну культуру. Лідер має забезпечити реалізації потреб людей, їхніх завдань. Окрім того, Майдан – це ж не тільки творчий процес, навпаки, це велике явище, яке має вагомий зміст. Тому поки він не отримає відповіді на питання лідерства, ідеології, структури - він не заспокоїться.

Які саме варто чекати трансформації?

- В Україні має народитись якась організація середнього класу. За цим перспектива, бо саме середній клас сьогодні грає ключову роль. Пануватиме така ідеологія, яка відображатиме його зміст, суть, перспективи.

Які наслідки матиме сам Майдан для суспільства?

- Звичайно, можна прибрати людей з Майдану, але це не означає, що їм вдасться прибрати Майдан з розуму, сердець людей. Зараз відбувається активний пошук. Ініціативні люди пропонуватимуть свої відповіді. Чи це буде партія середнього класу, як це задекларував Луценко, чи це партія, яка просуватиме Порошенка, чи Данилюка - поки невідомо. Це залежить від того, як вони використовуватимуть своє лідерство. Протест зараз виступає як замовник на певних лідерів, політиків. Відповідно до цього формуватиметься ідеологія певної організації.

Зараз ви читаєте новину «"Політики складають екзамен, щоби потрапити до Вищої ліги" - Безсмертний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути