субота, 08 вересня 2012 08:39

"Поїздка Януковича на Афон – це вияв псевдорелігійної публічності"

"Поїздка Януковича на Афон – це вияв псевдорелігійної публічності"
Журналіст Юрій Шеляженко наголошує, що бізнес має бути відділений від влади Фото: obozrevatel.com

Відповідно до традицій російського зразка, релігія завжди пов'язана із владою, а влада – сакралізується. Таку думку у новому номері журналу "Країна" висловив журналіст Юрій Шеляженко.

"Навіть губернатор Хмельниччини Василь Ядуха заявив, що ця влада – від Бога", - зауважив він.

Віктор Янукович здійснив паломництво в Грецію на святу гору Афон. Разом із ним у президентському літаку був бізнесмен Вадим Новинський. Подорож відбулася за приватні кошти її учасників. Вартість перельоту за маршрутом Київ – Салоніки – Київ становила майже 600 тисяч гривень.

"Згідно із західними стандартами, бізнес має бути відділений від влади. Фінансування підприємцем приватних справ високопосадовця вважають корупцією. Із християнської точки зору, літати так дорого та ще й демонструвати це суспільству – нескромно. У світських людей виникає підозра в корупції, хоча це не є доведеним фактом", - наголосив Шеляженко.

За словами журналіста, у таких ситуаціях завжди виникає питання порядності.

"Якщо президент і бізнесмен – порядні люди, то між ними можуть бути дружні відносини, які не впливають ні на бізнес, ні на владу. Вони можуть зустрітися, випити шампанського. Але щоб бізнесмен оплачував поїздки президента, робив дорогі подарунки його дружині, розраховуючи на те, що глава держави підпише певний указ, недопустимо. Українська проблема – у низькому рівні індивідуальної порядності. Відповідальність перед суспільством і богом для наших можновладців часто замінюється відповідальністю перед своїм кланом", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Паломник Янукович злітав на Афон за 600 тисяч гривень

"Янукович, будучи на вершині влади, можливо, не усвідомлює, що одного благословення, навіть від найправедніших релігійних діячів світу, мало для наведення порядку в країні. Бачимо, які наслідки господарювання цієї влади – рейдерство, правопорушення, репресії. Дерибанять усе, що погано лежить. Якщо немає праведного задуму і праведних дій, благословення є фальшивим. Поїздка на Афон – це вияв псевдорелігійної публічності", - зазначив Шеляженко.

Інтерв'ю з Сергієм Головатим читайте у журналі "Країна" № 34 (137) за 6 вересня 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «"Поїздка Януковича на Афон – це вияв псевдорелігійної публічності"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути