понеділок, 26 грудня 2011 18:58

Порівняно з Росією і Білоруссю, в Україні демократія є - "регіонал"

Порівняно з Росією і Білоруссю, в Україні демократія є - "регіонал"

Народний депутат від Партії регіонів Володимир Олійник переконаний, що в Україні, на відміну від Росії і Білорусі, демократія є.

Про це він сказав у коментарі Gazeta.ua.

"Ми не можемо себе порівнювати із Францією чи Польщею. Ми повинні починати щонайменше з аналізу тих країн, які вийшли з Радянського Союзу", - наголосив він, говорячи про рівень демократії в Україні.

"У нас багато ток-шоу, у нас є можливість донести точку зору, у нас критикують владу. І при цьому, іноді, навіть в образливій формі. А потім кажуть: у нас немає свободи слова, - зазначив Олійник. - Так, я за те, щоб ми поглиблювали демократію, щоб ми зміцнювали свободу слова. Але говорити, що її немає, то це неправда. То для цього треба поїхати у сусідню Росію, або Білорусію і переконатися, що у нас є ознаки свободи слова, але нам її треба берегти і зміцнювати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна: Ізоляція – не шлях вперед

Олійник переконаний, що звинувачення опозиції у бік влади в тому, що в країні встановлюється диктатура — безпідставні.

"Якась у нас дивна, знаєте, "диктатура". З одного боку її критикують навіть в образливій формі. З іншого боку – вона лібералізує законодавство, пом'якшує його, вона приймає закон про доступ до публічної інформації. Диктатурі такі закони не потрібні", - підкреслив "регіонал".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим гірша ситуація з демократією, тим більше шенгенських віз даватимуть українцям

На думку нардепа, влада і опозиція мають бути партнерами.

"Опозиція повинна не тільки критикувати, а й пропонувати. Бо якщо вони сьогодні говорять, що треба захистити малозабезпечених і не зменшувати соціальні стандарти чорнобильців, афганців, то нехай дадуть відповідь, чого вони знижували, чого вони вносили такі стандарти. Тому що понабирали популістичних зобов'язань і не знали, що далі робити. Значить, це спільна проблема", - переконаний він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович щиро заздрить Лукашенкові: він би з радістю встановив диктатуру

"Регіонал" вважає, що наразі і владі і опозиції треба "набиратися більшої терпимості, виваженості, толерантності".

За його словами, "влада має визнавати наявність помилок, виправляти ці помилки, але й опозиція повинна робити кроки, які б консолідували".

Нагадаємо, що днями британський журнал The Economist опублікував щорічний рейтинг демократії Democracy Index 2011 аналітичної групи Economist Intelligence Uni. Цього року Україна посіла 79 місце з-поміж 167 держав і відноситься до "гібридних режимів", у яких вибори проводяться під контролем влади, а громадянських свобод дотримуються частково.

У 2010 році Україна займала 67-му позицію і була у категорії держав з недосконалою демократією. В рейтингу 2008-го року Україна посідала 53-тє, а в 2006-му – 52-ге місце.

Зараз ви читаєте новину «Порівняно з Росією і Білоруссю, в Україні демократія є - "регіонал"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути