пʼятниця, 27 червня 2014 17:14

"Партійні квоти "вбивають" наміри робити реформи" - Мусій

"Партійні квоти "вбивають" наміри робити реформи" - Мусій

Вчора відсторонили від посади директора Інституту раку Ігоря Щепотіна. Під час комплексної перевірки установи виявили багато порушень. Її проводила спеціальна комісія. Причиною стали скарги лікарів та пацієнтів.

Яка основна причина відсторонення Щепотіна?
- До Щепотіна декілька претензій, - пояснює Gazeta.ua міністр охорони здоров'я Олег Мусій. - Перше, за три роки — це з 2011-2013 рік було закуплено на 50 мільйонів обладнання, яке мало рятувати життя онкохворих. Хоча у половини цього обладнання закінчився гарантійний термін обслуговування. А воно не введено у експлуатацію, стоїть. Друге, 30 відсотків спеціалістів по монографії в Інституті раку виявляється не мають фаху онколога. А людина, яка здійснює контроль якості надання медичних послуг є пекарем за професією, а не лікарем. Маємо 34 сторінки об'єктивного розслідування.

Пріоритет МОЗ — боротьба з корупцією. Де найбільше проблем?

-У державних закупівлях, дозволах, службі лікарських засобів. Також партійні квоти. Вони "вбивають" наміри робити реформи, будувати щось нове. Бо на посади приходять не професіонали, яких нам нав'язують. Потім виявляється, що перший заступник міністра охорони здоров'я (Руслан Салютін — Gazeta.ua) не оголосив до сих пір тендери. Тільки після щоденного нагадування протягом цілого місяця подали документи про їх оголошення. Позавчора подав подання до прем'єр-міністра Арсенія Яценюка щодо його звільнення. Бо такі чиновники не здатні керувати тендерними закупівлями.

Кого з хабарників вдалося звільнити за чотири місяці?

- Усіх попередніх заступників міністрів охорони здоров'я. Найважче було звільнити Романа Богачева (колишній заступник міністра охорони здоров'я — Gazeta.ua), який був касиром Саші-стоматолога. Боровся з ним більше місяця, поки він був звільнений. Зараз проти нього порушили кримінальну справу, але він не арештований. Не зрозуміло чому людина, яка очолювала тендерну мафію до сьогодні на волі. Також у формальній стадії звільнення всі керівники департаментів управлінь міністерства охорони здоров'я.
Одне з наших досягнень - це звільнення міні-Януковича, міні-диктатора ректора Віталія Москаленка з Національного медичного університету імені Богомольця. Вперше, за всю історію цього університету студенти здавали сесії без жодної копійки. Це мені розповідають студенти. Вибори нового ректора провели абсолютно прозоро і чесно через опитування чи так званий референдум усіх студентів і працівників. Обрали нового ректора — Катерину Амосову. Також змінено тендерну мафію, яка розкрадала два мільярди гривень щороку у Державній службі лікарських засобів — голову служби Олексія Соловйова та його заступницю Інну Демченко. На мільярд доларів завозилось в Україну лівих медикаментів невідомої якості та походження.
Пробували повернути у державну власність завод "Індар". Завод відали у приватні руки за минулої влади, як преференцію. "Індар" перетворився з виробника інсулінів в торгову прокладку, яка брала участь у тендерах і відмивала таким чином кошти. Почали боротися з відстороненням керівництва. Сьогодні проти керівництва заводу порушено дві кримінальні справи — за перевищення службових повноважень та розкрадання державних коштів у особливо великих розмірах.

Ви кажете, що сьогодні навмисно дискредитують міністерство. Які провокації проти Вас здійснюють?

-Йде спротив моїй позиції щодо очищення від мафії. Влаштовують проплачені пікетування Кабінету міністрів та Верховної Ради з вимогою моєї відставки. Аморальним вчинком цієї мафії стала інформація про мою відставку типу по розпорядженню Кабінету Міністрів. Ніяких заяв я не писав. У цей час перебував у зоні антитерористичної операції під Слов'янськом, бо там відбувається справжня війна.

Зараз ви читаєте новину «"Партійні квоти "вбивають" наміри робити реформи" - Мусій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути