субота, 11 січня 2014 20:24

Немає потреби роз'яснювати у КС, чи можна з судимістю йти в президенти - Магера

Немає потреби роз'яснювати у КС, чи можна з судимістю йти в президенти - Магера
Андрій Магера. Фото: telegraf.com.ua

Заступник голови ЦВК Андрій Магера вважає, що наявність судимості у людини не перешкоджає їй балотуватися на пост президента.

Про це він сказав Gazeta.ua коментуючи те, що ЦВК попросила Конституційний суд розтлумачити, чи може балотуватися в президенти України громадянин, який має судимість.

Магера наголосив, що не голосував за відповідне звернення ЦВК.

"Як я розумію, це було ініційовано головою комісії. Я не можу говорити про мотиви, бо я їх цілком до кінця не розумію", - сказав він.

"Я не голосував за цю постанову, тому що вважаю, що необхідності в тлумаченні немає. Для мене особисто норма Конституції є зрозумілою і там вичерпний перелік кваліфікаційних вимог до кандитдатів на пост президента України. Тому будь-який закон, в тому числі і закон "Про вибори президента", не може встановлювати щось додаткове порівняно із Конститицією. На мою думку має місце невідповідність акта нижчої юридичної сили акту вищої юридичної сили, тобто закону – Конституції", - додав заступник голови ЦВК.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЦВК просить Конституційний суд пояснити, чи можна стати президентом з судимістю

На запитання, чи на його думку перешкоджає наявність в людини судимості балотуватися в президенти Магера відповів: "з точки зору Конституції — ні. Тут є нюанс, що на конституційному рівні в Україні ніколи наявність судимості не була перешкодою для балотування в кандидати на пост президента України. Можна в цьому зв'язку згадати і Конституцію 1978 року, зокрема статтю 114 зі значком 2 і Конституційний договір від 8 червня 1995 року, статтю 20. Там теж були вимоги до кандидата на пост президента України. Серед вимог ніколи не було такої вимоги — відсутність судимості".

Нагадаємо 9 січня стало відомо, що Центральна виборча комісія попросила Конституційний суд розтлумачити, чи може балотуватися в президенти України громадянин, який має судимість.

Зараз ви читаєте новину «Немає потреби роз'яснювати у КС, чи можна з судимістю йти в президенти - Магера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути