четвер, 15 жовтня 2015 14:48

НАТО розширять на зло Путіну - The Washington Post

НАТО розширять на зло Путіну - The Washington Post
Reuters

Якщо тепер незалежна Чорногорія отримає те, на що сподівається, то їй можуть запропонувати приєднатися до НАТО вже протягом декількох місяців.

Про це пише Адам Тейлор у своїй статті "Можливо, Путіну це не подобається, але НАТО може знову розширитися", опублікованій на сайті газети The Washington Post.

"Я впевнений, що є всі умови, щоб держави-члени альянсу у грудні прийняли рішення запропонувати Чорногорії приєднатися", сказав Reuters міністр закордонних справ Чорногорії Ігор Лукшич.

Вищі посадові особи НАТО відвідають Чорногорію на цьому тижні, поїздка, як вони кажуть, призначена для оцінки того, чи є в країні прогрес в області реформ, необхідних для вступу до альянсу. Країна є однією з чотирьох бажаючих вступити до НАТО (поряд з Боснією і Герцеговиною, Македонією і Грузією), але експерти кажуть, що, швидше за все, вона приєднається наступною.

Для альянсу, вступ Чорногорії до НАТО не стане переломним моментом. Населення країни складає трохи більше 600 000 чоловік, а військовий бюджет - $ 28 млн - мізерні цифри у порівнянні, скажімо, з Англією, де протягом минулого року на оборону було витрачено $ 55 млрд. Кількість збройних сил Чорногорії складає близько 2000 у мирний час , і в нещодавній доповіді уряду висловлено припущення, що вони відчайдушно потребують модернізації.

Тим не менш, незважаючи на невеликий розмір Чорногорії, багато хто в Європі будуть пильно стежити за ситуацією по одній великій причині: Росія.

Президент Росії Володимир Путін протягом багатьох років скаржився на розширення НАТО на Схід, часто стверджуючи, що альянс порушує обіцянки, дані у кінці холодної війни. "Я думаю, це очевидно, що розширення НАТО не має ніякого відношення до модернізації самого альянсу або до забезпечення безпеки в Європі", сказав Путін у різкій промови на Мюнхенській конференції з безпеки 2007 року. "Навпаки, воно являє собою серйозну провокацію, яка знижує рівень взаємної довіри".

Європейські побоювання через реакцію Росії зупинили розмови про членство в НАТО для Грузії, колишньої радянської республіки на південному кордоні Росії, яка деякий час вела війну з її більш великим сусідом в 2008 році. Путін також заявив, що втручання Росії в Крим стало результатом стурбованості через НАТО. "Я просто не можу собі уявити, що ми поїдемо в Севастополь, щоб відвідати моряків НАТО", сказав президент Росії в березні 2014 року, маючи на увазі портове місто на Кримському півострові.

Навіть якщо членство Чорногорії в НАТО по суті буде символічним, цей символізм може виявитися потужним для Росії. Чорногорія стане першим новим членом НАТО з 2009 року, коли двом іншим колишнім балканським державам - Албанії та Хорватії - було надано членство. Важливо відзначити, що це буде перший новий член НАТО з часу, коли відносини між Заходом і Росією погіршилися після конфлікту в Україні у минулому році.

Зараз ви читаєте новину «НАТО розширять на зло Путіну - The Washington Post». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути