понеділок, 08 липня 2013 18:59

Наступної сесії опозиція вже не гратиме в романтичні сценарії, а буде більш жорсткою - експерт

Наступної сесії опозиція вже не гратиме в романтичні сценарії, а буде більш жорсткою - експерт
Володимир Цибулько. Фото: www.radiosvoboda.org

Останні дні сесії Верховної Ради продемонстрували реальний потенціал влади та опозиції.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Володимир Цибулько, підводячи підсумки роботи сесії Верховної Ради.

"Ця сесія, по суті, сформувала більшість. Фактично, у Верховній Раді з'явилася група депутатів, яка взяла на себе повну відповідальність за стан економіки в країні. Це вдалося зробити в результаті "притирок", певних перегрупувань, які пройшли останнім часом", - зауважив він.

Цибулько також наголосив, що наприкінці сесії також стали явними і можливості опозиційних сил.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "Свободі" хваляться ліквідацією кнопкодавства та збільшення виступів українською у ВР

"Став зрозумілим реальний потенціал влади та опозиції. Останнім штрихом, який фактично засвідчив потенціал й опозиції, і влади — голосування за членів Вищої ради юстиції. Було проведено таємне голосування, яке показало реальний розклад сил: за Власенка (Сергій Власенко, екс-нардеп від "Батьківщини" - ред.) проголосувало, здається, 126 нардепів. І це реальні можливості опозиції", - пояснив експерт.

Водночас, він пояснив, що стабільна більшість не могла сформуватися протягом досить довгого періоду часу через те, що відбувалися різноманітні домовленості всередині депутатського корпусу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рибак каже, що за необхідності буде позачергова сесія

"На все це впливають великі інтереси і розрахунки можливостей. Хтось з незалежних політиків змінював свої позиції через фінансові інтереси, хтось — у захист свого бізнесу. У кожного - свої причини. Регіональні еліти теж доклалися до формування своїх кіл", - зауважив Цибулько.

Водночас, наступної сесії атмосфера у парламенті зміниться, переконаний експерт.

"По-перше, сама опозиція набереться досвіду. Мені здається, вона вже не буде так бавитися у романтичні сценарії, а все ж буде більш вишукана у своїх прийомах, більш жорстка. По-друге, вже з осені починає формуватися так звана "євроінтеграційна" атмосфера. І якщо вільнюський саміт завершується для України успішно, то це значить, що Україна оформлює свій зовнішньополітичний вектор. Тоді оформлений вектор сформує логіку поведінки і у внутрішній політиці. І це буде важливо для подальшої роботи Ради. Бо, принаймні, одне глобальне питання буде розв'язано", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більшість у Верховній Раді проявила себе ефективніше — політолог

Крім того, саме навколо євроінтеграційних законів можна буде очікувати певної консолідації позиції між владою та опозицією. Оскільки Європа вимагає ухвалення цих законів саме за участі опозиції. "Якщо Рада не буде демонструвати консолідоване рішення — буде проблема", - пояснив Цибулько.

Зараз ви читаєте новину «Наступної сесії опозиція вже не гратиме в романтичні сценарії, а буде більш жорсткою - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути