субота, 18 лютого 2017 15:00

"На Майдані ми протистояли у першу чергу Путіну. Янукович був маріонеткою" - Парубій

"На Майдані ми протистояли у першу чергу Путіну. Янукович був маріонеткою" - Парубій
rada.gov.ua

Українці на Майдані протистояли загрозі поверненню країни до російської колонії. Під питанням було існування України як незалежної держави. Про це Gazeta.ua сказав голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Gazeta.ua продовжує серію історій про Майдан очима різних людей. Цикл публікацій присвячуємо третій річниці Революції гідності.

"Йшов із родиною Майданом. І у мене в голові картинками поверталася сцена, мегафон, сотні шикуються. Я підходив до могили Андрія Дигдаловича, який охороняв штабний намет. Без заміни, цілодобово. Він із шляхетського роду з Сокільників під Львовом. Поранений вертався на Майдан. Взяв у донечки 400 гривень, щоб доїхати. Вона їх збирала на мобільний. Андрій потрапив під кулю снайпера, коли відтягував поранених на Інститутській", - згадує спікер.

Із загибеллю майданівців не можна змиритися, каже Парубій.

"Не буду говорити скільки ночей не міг заснути, згадуючи загиблих на Майдані і фронті побратимів. Ніяка психологічно здорова людина не зможе ніколи із цим змиритись. Можемо тільки віддавати їм честь і молитись, щоб вони зверху дали нам сил і допомогу пройти шлях гідно. Як ми мріяли на Майдані, - говорить Андрій Парубій. - Найгірше на той час було не приймати ніяких рішень. Мав бути хтось, хто здатний їх ухвалювати. Я був один із них. Час та історія розсудить: які були правильні, а які помилкові".

Революція гідності, за словами спікера, сталась через загрозу існування незалежності України.

"Найбільшою загрозою було повернення у колонію до Росії. Підписання угоди про Асоціацію з Євросоюзом унеможливлювало це. Момент, коли Янукович і Азаров оголосили, що угоду не підпишуть - для мене став викликом. Була загроза існування держави Україна. Тому я пішов на Майдан. Це продовження національно-визвольної боротьби, яку вели мої дядьки в УПА, мій дід в Українській Галицькій армії, а другий - у Холодноярській республіці. На Майдані ми протистояли у першу чергу Путіну. Янукович був простою маріонеткою".

"Майдан триває далі, - каже Андрій Парубій. - Наші хлопці з барикад на Інститутській і Грушевського пішли під Дебальцево, Маріуполь".

Зараз ви читаєте новину «"На Майдані ми протистояли у першу чергу Путіну. Янукович був маріонеткою" - Парубій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути