Ексклюзиви
вівторок, 03 липня 2012 20:26

Спецтема: Боротьба за "мову"

"Мовним законопроектом "нагнули" українське керівництво" - Карасьов

"Мовним законопроектом "нагнули" українське керівництво" - Карасьов

Сьогодні Верховна Рада у другому читанні проголосувала за законопроект "Про засади державної мовної політики" "регіоналів" Вадима Колесніченка та Сергія Ківалова. Тепер закон мають передати на підпис президентові. Мовний закон є елементом електоральної гри і став елементом геополітичного тиску на українське керівництво, вважає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

Чому саме зараз проголосували за цей мовний законопроект?

- Російське керівництво прийняло подачу від "регіоналів" і почало на всі боки і лади схвалювати цей закон і розглядати як шанс "нагнути" українське керівництво цей закон прийняти, щоб воно, водночас, "нагнуло" парламентську більшість прийняти цей закон у Верховній Раді. Не випадково, що саме напередодні прийняття цього закону в Україні був голова адміністрація президента РФ Сергій Іванов, який схвально оцінив закон, що той є ніби в інтересах України. Не випадково перед прийняттям цього закону парламентську більшість вмовляв прем'єр Азаров, не випадково, що була відмінена доповідь президента. Бо розуміли, закон потрібно прийняти саме сьогодні. Цей документ, як українська, так і російська влада, вважають передмовою зниження ціни на російський газ. Банальна угода - мова в обмін на газ.

По-перше, ціна української мови для влади менш значима, ніж на газ. Особливо, якщо враховувати боргові фінансові проблеми, які прості громадяни поки що не відчувають. Але експерти вже давно визначили, і які можуть дати негативний ефект на пересічного українця. Нашій владі потрібні гроші, щоб віддати борги МВФ. Де їм ще брати гроші на виборчу кампанію і для того, щоб купувати лояльність? Чи зменшити ефект на збільшення тарифів, що вимагає Міжнародний валютний фонд, в обмін на новий транш. Тому українська влада розмірковує не категоріями електоральних прибутків, мінусів чи плюсів. А має достатньо серйозний тиск російської влади, котра побачила в цьому законі досить серйозний шанс посилити вплив на Україну.

Тому сьогодні прийняли. Восени могло бути пізно.

Чи може президент ветувати законопроект?

- Якщо накладе вето - стане ворогом Кремля. там серйозно розраховують на закон. З цієї точки зору президенту було би резонно і комфортно, якби все було у руках провладної неконтрольованої більшості. Міг би зняти з себе відповідальність. Але... Якщо підключилася інша логіка, і мовний закон міститься не з точки зору електоральної гри, а виходу з боргових пасток і тиску, то Януковичу нічого не залишається, як підписати цей закон. Інакше Кремль все зробить, аби став він ворогом для російськомовних українців, бо для україномовних - не так небезпечно, як не отримати знижку на газ.

Європейський союз вже не є стратегічним партнером. І вже не говориться про інтеграцію України у Європейський союз, а якийсь химерний європростір. Можливо, Януковичу сьогодні не до того, щоб його любили україномовні. Цілком можливо, сьогодні спостерігаємо розворот у геополітичному курсі. Це тільки початок.

Я не думаю, що Янукович впевнений, що Партія регіонів може чесно виграти парламентські вибори і розраховувати на схвалення європейських інституцій. Навпаки, Янукович ризикує втратити невелику, але знакову інтелігенцію, яка пасеться при гуманітарній раді. Але, очевидно справи серйозні, як економічні, так і геополітичні. І логіка політичного режиму затягує Януковича у воронку безвихідних ситуацій.

Проблема вийшла на більш серйозний рівень. Біда в тому, що вони не розуміють, що таке мова, національна ідентичність. Для них головне - влада, бізнес і ціна. Тому вони ні перед чим не постоять. Завжди готові віддати будь-які цінності на свою ціну.

Чому опозиція так мляво захищала прийняття мовного законопроекту?

- Бо опозиція розглядала законопроект у рамках боротьби україномовного і російськомовного електорату. Або в рамках гри - опозиція-влада, чисто електоральної. З точки зору електоральної логіки, "регіоналам" потрібно було ще тримати цей законопроект під сукном і прийняти десь восени, напередодні виборів. Тоді б це мало масовий електоральний ефект. "Регіони" використали різні інструменти відволікання уваги опозиції - дезінформація, суперечливі заяви від лідерів Партії регіонів. Кидання в інформаційний простір заяв, що законопроект приймуть на позачерговій сесії Верховної Ради влітку. А також заяви Литвина, що прийняти закон на цьому тижні немає перспектив, тому він автоматично переноситься на осінь. І це приспало увагу опозиції. І вона знову лишилася неготовою, щоб відстояти українську мову.

Закон, у тій формі, якій був прийнятий, та сюди ще додати геополітичні і стратегічні міркування, в тому числі пов'язані з позицією Росії і лобіювання законопроекту на вищих рівнях, - опозиція може лише виграти. Маски сброшены, господа! Чітко вибудовується фронт українського проти неукраїнського.

Думаю, і в Донецьку, і в Харкові зрозуміли, що Україна - це європейська країна, але влада не європейська. Тому опозиція має шанс мобілізувати громадські рухи і організації, спертися на суспільство. І не лише, аби захистити мову, а й Україну і її громадян. Це може лише додати додаткового драйву опозиції.

Які "плюси" і "мінуси" отримали "регіонали" і опозиція від прийняття мовного законопроекту?

- Електорально "Регіони" в мінусі, опозиція буде сильнішою. Але є певні застереження, що від сьогодні ми починаємося рухатися в іншу сторону, від Європи. Євро - це вища точка єврокурсу українців: провели, відзвітувалися, і все. А далі питання руба - або відпускайте Тимошенко з в'язниці і проводите чесні вибори, або - Тимошенко в тюрмі, вибори сфальшовані. Тільки рухаємося в іншому напрямку, де так само вибори фальшують, і голоси виборців нічого не вартують. Все - тільки влада і гроші. Електорально Партія регіонів може програти. Але якщо рухатиметься до Росії, то це не має великого значення. Вона здобуде гроші на газ, щоб врятуватися від боргової ями. І в рамах такої напівдемократії, влада не втрачається. Все залежить, як відреагує опозиція. І опозиція повинна це розуміти і шукати методи боротьби за виборця. І вибори за нинішніх умов - не прогулянка, а буде жорстка боротьба.

Скільки може прожити законопроект?

- Побачимо, у чиїх руках буде влада. І чи будуть миритися українці і житимуть у рамках дії цього законопроекту. Зараз виходити на акції протесту - то як махати кулаками після бою. Потрібна нова стратегія на реагування прийняття закону.

Зараз ви читаєте новину «"Мовним законопроектом "нагнули" українське керівництво" - Карасьов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

164

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути