понеділок, 27 серпня 2012 10:16

Москаль вимагає у Пшонки кримінальні справи через порушення "мовного" закону

Москаль вимагає у Пшонки кримінальні справи через порушення "мовного" закону
Геннадій Москаль нарікає на численні порушення законодавства при визнанні регіональних мов. Фото: podrobnosti.ua

Нардеп Геннадій Москаль звернувся до генпрокурора Віктора Пшонки з вимогою перевірити рішення ряду облрад щодо надання російській мові статусу регіональної.

"Я прошу перевірити рішення облрад на відповідність Конституції, де сказано, що порядок використання мов в Україні регламентується законами, а також на відповідність Європейській Хартії регіональних мов та мов меншин", - цитує звернення прес-служба депутата.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Продовжую виконувати улюблений закон ПР" - Москаль завалює чиновників "мовним" спамом

За його словами, є суттєві відмінності між ратифікованою Хартією і законом "Про засади державної мовної політики". Зокрема, в законі вказані мови, яких нема в Хартії – вірменська, ромська, караїмська, кримчацька, русинська, ідиш, новогрецька. Водночас, у самій Хартії вказані мови, яких не існує в природі – це єврейська і грецька.

Москаль також зауважує, що рішення згаданих облрад потрібно перевірити на відповідність самому закону "Ківалова-Колесніченка", оскільки в перехідних положеннях до нього містяться зміни до закону "Про місцеве самоврядування в Україні", які дозволяють приймати рішення з цього приводу виключно сесіям сільських, селищних та міських рад.

"В перехідних положеннях нічого не сказано про можливість прийняття подібних рішень обласними радами, міською радою Севастополя, а також Верховною радою Автономної республіки Крим та Київською міською радою", - зауважив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проблеми з "мовним" законом виникають через "Москаля і подібних йому недоумковатих політиків" - Колесніченко

Також необхідно виявити, на якій підставі Ізмаїльська міська рада відмовила болгарам у визнанні їх мови регіональною на території міста, зазначив Москаль.

"Прошу перевірити рішення згаданих органів і в разі порушення Конституції та законів винести прокурорські протести. А в разі наявності складу злочину – порушити кримінальні справи проти посадових осіб місцевого самоврядування за перевищення влади і службових повноважень", - резюмував Москаль.

Як відомо, рішення про визнання російської мови регіональною на своїй території прийняли обласні ради Одеської, Запорізької, Донецької, Херсонської, Дніпропетровської, Харківської, Луганської областей та міськрада міста Севастополя.

Зараз ви читаєте новину «Москаль вимагає у Пшонки кримінальні справи через порушення "мовного" закону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути