четвер, 10 квітня 2014 22:47

Люстрація суддів одним законом виглядає бажанням звільнити місця – Кармазін

Люстрація суддів одним законом виглядає бажанням звільнити місця – Кармазін
Фото: karmazin.org.ua

Люстрація судової системи не поверне довіру людей до суддів та судів. Про це у коментарі Gazeta.ua розповів екс-нардеп, колишній суддя Юрій Кармазін, коментуючи прийнятий Верховною Радою закон.

"Довіру людей до суддів повернемо, змінивши спосіб призначення суддів. Перш ніж призначати суддю на посаду, треба переконатись чи вірять йому люди. Про яку довіру можна говорити до окремої гілки судової влади, коли не відновлена довіра до прокуратури? В неї є загальнонаглядові функції, може здійснювати перевірки. Процес люстрації має проходити не як одноразова акція. Коли ми звільняємо одним законом, то у мене таке враження, що це чиєсь замовлення. Мета якого - знову знищити і звільнити місця", - розповів він.

"Треба розбиратися законно. Це можна зробити тільки за допомогою самої судової системи. Для цього є Верховний суд. Власне право Верховного суду переглядати будь-яку справу. Він має показати, хто із суддів порушував Конституцію та закони. Після генеральна прокуратура проведе розслідування і покаже чи були у цьому зацікавлені", - зазначив експерт.

Кармазін обурений складом тимчасової комісії з перевірки суддів і судів: "Формування спеціалізованої люстраційної комісії абсолютно абсурдне. Вдумайтесь, п'ять кандидатур пропонує Верховний суд, інші п'ять - вся Верховна Рада і ще п'ять уповноважених з Антикорупційної політики", - зауважив колишній суддя.

Він додав, що варто скасувати усі незаконні і рішення і прийняти абсолютно обґрунтовані та прозорі.

"Усі забули про безпрецедентні рішення з земельними ділянками. Лише у Києві на очах у суспільства розікрали близько чотирьох тисяч гектарів землі. Більшість цих крадіжок робилися рішеннями суддів. Абсурдно, але суд вирішував за скільки і кому продати земельну ділянку. Ніхто з цих суддів не попаде під люстрацію, бо цього пункту не записано у законі. Досі ніхто не скасував рішень по "Межигір'ю"", - розповів Кармазін.

Нагадаємо, Верховна рада прийняла закон про люстрацію судової системи. Повноваження з проведення перевірки суддів надано тимчасовій спеціальній комісії з перевірки суддів і судів загальної юрисдикції. Вона складається з 15 членів.

Зараз ви читаєте новину «Люстрація суддів одним законом виглядає бажанням звільнити місця – Кармазін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути