середа, 26 грудня 2012 17:56

Луценко скаржиться сам на себе - Олійник

Луценко скаржиться сам на себе - Олійник
Фото: file.liga.net

Представники старої влади, зокрема екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, коли заявляють про порушення їх прав при проведенні слідчих дій, скаржаться самі на себе.

Про це заявив народний депутат України, член парламентської фракції Партії регіонів Володимир Олійник, коментуючи заяву Луценка, що Європейський суд ухвалив рішення про те, що посадові особи прокуратури начебто порушили закон, прийнявши рішення про його затримання, повідомляє прес-служба партії.

Народний депутат наголосив, що рішення про затримання Луценка, законність якого і розглядалася у ЄСПЛ (Європейський суд із прав людини), було прийняте на підставі старого Кримінально-процесуального кодексу, а Європейський суд розглядав позов Луценка на підставі Конвенції прав людини.

"Якщо рішення приймали стосовно громадянина на підставі старого КПК, який уже сьогодні не діє, і діяли в межах та у спосіб, визначений нормами того КПК, то пред'явити претензії до тих, хто його виконував, неможливо. Хоча всі визнавали, що той КПК не відповідав ніяким європейським стандартам", - наголосив Олійник.

"Що в Україні вважається м'якою критикою влади, їм за це дають по кілька років" - Доній про ситуацію в Казахстані

Водночас парламентарій зазначив, що, перебуваючи при владі, стара команда діяла, спираючись на цей же старий КПК. "Але треба згадати, що за цим же КПК ще за часів, коли Ю. Луценко був міністром внутрішніх справ, так само арештовували людей. Це виглядало, як свавілля, але діяли правоохоронці у рамках того КПК. І по п'ять-шість років сиділи під вартою, і затримували у такий спосіб, і не допускали адвокатів тощо", - вважає він.

Політик наголосив, що посадова особа, слідчий чи прокурор не можуть діяти, виходячи за рамки закону. "І їм доводилося діяти в рамках тих правил, які були. А керівництво, зокрема і Луценко, не змінювали ці правила", - наголосив парламентарій.

Луценко відзначив два роки під арештом заявою про злочин Кузьміна

За словами народного депутата, у рішеннях ЄСПЛ завжди відповідачем виступає держава, але діє закон, яким дозволено у порядку регресу подавати позови до тих посадових осіб, які, можливо, були винні у вчиненні порушень. "І коли посадова особа продемонструє, що вона діяла у форматі закону, який був чинним на той момент, а європейці не визнають його, то це не його проблеми. А проблеми тих, хто писав або ж не змінював цей закон", - зазначив Олійник.

Він наголосив, що із запровадженням нового Кримінального процесуального кодексу ситуація суттєво змінюється і зараз норми українського законодавства відповідають європейським стандартам. "Хоча дуже дивно звучать і для українців, і для європейців заклики скасувати новий КПК, що означає повернення до свавілля", - резюмував депутат.

Зараз ви читаєте новину «Луценко скаржиться сам на себе - Олійник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути