понеділок, 09 квітня 2012 16:50

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

"Лазаренко не дасть свідчення проти Тимошенко"

"Лазаренко не дасть свідчення проти Тимошенко"
Володимир Цибулько: весь сценарій довкола Тимошенко - зручний інформаційний привід. Фото: radiosvoboda.org

Заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін запевняє, що є достатньо доказів причетності екс-прем'єра Юлії Тимошенко до вбивства депутата та бізнесмена Євгена Щербаня. Стверджує, що є свідки, які прямо називають її та колишнього прем'єра Павла Лазаренка організаторами, замовниками і людьми, які це профінансували. Зараз Генпокуратура проводить перевірку цих даних.

- Весь сценарій довкола Юлії Тимошенко - це зручний інформаційний привід. Коли раптом виникає якесь інформаційне провисання, витягується її "карта" та обігрується з усіх сторін, - говорить політолог Володимир Цибулько. - Ця гра вигідна як владі, так і опозиції. Без такої "жертвенної вівці", як Тимошенко, опозиціонери поки не демонструють жодної цікавої програми або оригінальної ініціативи. Розуміють, що за вичерпанням ідей рано чи пізно прийде і падіння рейтингу.

Навіщо владі нові справи проти Тимошенко, зокрема звинувачення у вбивствах?

- Для того, щоб на тлі цієї справи поборювати своїх. Тому що оголошена дуже серйозна антикорупційна програма, виконання якої покладено на Раду нацбезпеки й оборони. Для того, щоб розв'язати руки у поборюванні власних корупціонерів, потрібні гучні розслідування. Тоді це поборювання не виглядатиме якоюсь спеціально спланованою кампанією. Тоді антикорупційні заходи всередині влади сприйматимуться як раціональні і не будуть кричущими. Але за умови, якщо у справі Юлії Володимирівни вдасться щось знайти. Розгорнути з цього повноцінну судову справу влада не зможе. Виглядає так, що завдання добивати її не стоїть. Для влади екс-прем'єр не є самоціллю. Як би опозиція не подавала цю справу, осуд Тимошенко та Луценка не є фішкою влади. Вона думає, як розчистити "Авгієві конюшні", які утворилися за останні два роки. Для неї це важливіше.

Чим це загрожує екс-прем'єру?

- У Тимошенко є інша програма. Вона відображається в історії її хвороби. Коли з'явилася пропозиція переїхати до лікарні "Укрзалізниці" в Харкові, раптом починають говорити про вивезення на лікування до Німеччини. Хоча тому, у кого такий діагноз, як у Тимошенко, не позаздриш. Але хвора людина хапається за будь-яку соломинку, аби одужати. Тому вся ця історія із хворобою перетворюється у своєрідну політтехнологію.

Юлію Володимирівну можуть направити за кордон. Це означатиме остаточний розрив із її електоратом, окрім деяких фанів, для яких вона – ікона. Ті люди, які бачили в ній інтелектуальний центр протистояння влади, почнуть в цьому сумніватися. Свого часу ходила інформація, що екс-прем'єрці пропонували залишити територію України або припинити займатися політикою. Вона пройшла судилище, ув'язнення, тому це лікування у Німеччині може стати точкою розв'язання такої проблеми. Коли вона залишить країну, то припинить займатися політикою чи хіба що критикуватиме владу з-за кордону. Це буде своєрідним пактом на утримання позиції. Але Тимошенко настільки азартний гравець, що для неї важливі не гроші та публічний статус, а підвищення ставок у грі. Не думаю, що вона у в'язниці зламалася. Таке може статися на старті накопичення капіталу. Коли вже проходять певні кола, страх зникає.

Кузьмін також заявив, що Генпрокуратура перевіряє версію про те, що Тимошенко і Лазаренко - замовники і фінансисти умисних убивств донецького бізнесмена Олександра Момота та банкіра Вадима Гетьмана. Яка в цьому логіка?

- Перевіряти можна будь-що. Ми бачили, як Генпрокуратура вела перевірку щодо версій про отруєння Віктора Ющенка та історію із загибеллю В'ячеслава Чорновола. Це слідчі процедури, які роблять буденну паперову діяльність прокуратури більш романтичною, наповнюють її резонансними емоційними моментами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лазаренка можуть допитати в Америці – політолог

Навіщо в ці кримінальні справи втягують Павла Лазаренка?

- Він зручний, бо знаходиться в Америці. Є просто відправною точкою, таким собі еталоном аморальності. Більше, аніж він розказав американському правосуддю, нічого не скаже. Лазаренко давно відійшов від української політики. За останні вісім-десять років не демонстрував бажання повернутися сюди і зіграти в якомусь сценарії. Проти Тимошенко він не дасть свідчення. Для нього вона була не партнером, а дрібним виконавцем серед інших, які потребували його прикриття.

Кажуть, що вбивцю Щербаня Вадима Болотських перевели з колонії до Лук'янівського СІЗО. Навіщо?

- Очевидно, що він давно пішов на співпрацю із прокуратурою. Для нього Лук'янівське СІЗО – це такий своєрідний курорт. Подібна гра із слідством може виявитися для цієї людини квитком на послаблення режиму утримання. Така нова співпраця може принести додаткові деталі та змінити загальний сценарій, щоб вивести його на логічне завершення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ГПУ розповіли, як Тимошенко у 1997 керувала ЄЕСУ, а Лазаренко її опікав

"Бютівці" говорять, що Кузьмін хоче зайняти місце Пшонки, тому зробив такі заяви. Це може відповідати дійсності?

- Тут йдеться про інше. Кузьмін може хотіти стати основним оператором в антикорупційній боротьбі, таким собі прокурором-героєм. Повноважень у нього і так достатньо. Він сам собі генпрокурор біля генпрокурора. Це така практика влади. Віце-прем'єри теж не слабаки. Заступники генпрокурора їм аналогічні.

Опозиція хоче відправити у відставку Пшонку та Кузьміна. Чи вдасться це зробити?

- Ні. Але опозиціонери, як елемент політичної боротьби, вибрали дуже правильну позицію. Завдяки цьому в очах виборців вони виглядатимуть послідовними. Опозиція навіть такими заявами на адресу прокуратури змушує до дій президента. Він не може не відреагувати. В рамках антикорупційної програми може бути, якщо не відставка керівництва Генпрокуратури, то жорстка критика на його адресу.

Зараз ви читаєте новину «"Лазаренко не дасть свідчення проти Тимошенко"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути