неділя, 20 квітня 2014 10:23

Спецтема: Кримська криза: "тиха" війна та анексія

Кримські татари мають намір провести свій референдум щодо статусу півострова

Кримські татари мають намір провести свій референдум щодо статусу півострова

Кримські татари проведуть свій національний референдум про статус Криму, як тільки виникнуть прийнятні для цього умови і з'являться гарантії його безперешкодного проведення. Про це 19 квітня заявив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

"Курултай кримськотатарського народу, який пройшов 29 березня, планувалося скликати тільки з одного питання - про проведення референдуму серед кримських татар. Але, на жаль, вже після його скликання спливли й важливі питання про гарантії безпеки для нашого народу", - сказав Джемілєв, пише "Крим. Реалії".

За його словами, на той момент Курултай не міг прийняти чіткого рішення щодо питання референдуму.

"Ми ж хочемо, щоб наш референдум був прозорим, щоб були міжнародні спостерігачі, а зараз, коли нікого туди не пускають, ми ці вимоги не зможемо виконати. Тому потрібен час для того, щоб були створені такі умови", - повідомив лідер кримськотатарського народу. Також Джемілєв зазначив, що референдум про статус Криму від 16 березня не може вважатися законним.

"Ми володіємо точними відомостями, що він сфальсифікований. Кримські татари не брали в ньому участі, наш бойкот був повним і він дотримувався практично усіма нашими співвітчизниками", - сказав політик.

Він заявив, що всі рішення щодо зміни статусу Криму ухвалено без врахування думки корінного народу Криму, і тому, у відповідності з міжнародним правом, не можуть вважатися законними.

Як повідомлялося, 16 березня відбувся так званий референдум з питання про статус Криму. Голова комісії Верховної Ради з організації референдуму Михайло Малишев заявив, що за возз'єднання з РФ на референдумі в Криму проголосували 96,6% жителів.

18 березня Росія і Крим підписали договір про входження республіки, включаючи Севастополь, до складу РФ. 21 березня президент Росії Володимир Путін підписав закон про приєднання Криму й Севастополя до Росії на правах суб'єктів федерації.

 

Зараз ви читаєте новину «Кримські татари мають намір провести свій референдум щодо статусу півострова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути