понеділок, 21 травня 2012 20:36

Конституцію треба змінити так, щоб більше ніхто її не зміг переписати під себе - експерт

Конституцію треба змінити так, щоб більше ніхто її не зміг переписати під себе - експерт
Віталій Бала вважає позитивним кроком створення асамблеї. Фото: ukr.obozrevatel.com

17 травня президент України Віктор Янукович підписав Указ "Про Конституційну Асамблею". Вона діятиме як спеціальний допоміжний орган при президенті, головною метою якого є підготовка законопроекту (законопроектів) про внесення змін до Конституції.

Політолог Віталій Бала переконаний, що створення Конституційної асамблеї — позитивний крок, та все залежить від того, що саме вона невдовзі запропонує суспільству. Про це він сказав у коментарі Gazeta.ua.

"Насправді про це давно говорилося. На мою думку, взагалі на фоні всіх цих резонансних подій, які відбувалися останнім часом, створення Конституційної асамблеї достатньо серйозна подія в контексті перспективи. У цьому випадку ми говоримо не так про сам указ, як про факт, який відбувся, і який може вплинути суттєво на найближче і, можливо, на середньострокове майбутнє України", - переконаний експерт.

Він також наголосив, що у цій ситуації, яка склалася наразі в країні, непоганим є те, що цей орган очолив Леонід Кравчук і ще понад 90 фахівців. "Зараз все залежить від того, наскільки буде публічна, прозора діяльність цього органу, наскільки вони зможуть розробити порядок денний для України і наскільки влада та президент прислухаються до їхніх рішень і потім буде втілювати їх у життя", - підкреслив Бала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Автор Конституції сподівається, що її не будуть змінювати на політичне замовлення

Водночас, експерт не пов'язує створення цього органу з майбутніми парламентськими виборами і вважає, що зараз краще цю тему взагалі не чіпати. Бала також переконаний, що якщо президент спробує використати Конституційну асамблею на свою користь, то для нього то це буде велика помилка.

"Якби Конституція, до якої ми повернулися, тобто зразка 1996 року, була такою хорошою, то, напевно, не приймали би іншу. Це перший момент, - прокоментував він необхідність змінювати Основний закон. - А другий, моє особисте бачення — у нас має бути більше парламентська форма правління. Якщо не чиста, то хоча б так звана парламентсько-президентська. Мова більше йде про такий баланс влади, який би дав можливість зосередити її в якомусь одному центрі, будь то чи парламент, чи інститут президента".

На думку експерта, в Конституції необхідно багато чого замінити, зокрема чітко прописати певні моменти, пов'язані із співіснуванням органів влади: парламенту, Кабінету міністрів і президента.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович підписав указ про створення Конституційної асамблеї

"Тобто, певні функції прописати таким чином, щоб хто б потім не приходив до влади, не міг просто так просувати в парламенті і поміняти тим чи іншим чином чи Конституцію, чи закони. Це мають бути інші правила гри, які не будуть залежати від того, хто перебуває при владі і не дозволятимуть їм підлаштовувати закон під себе", - пояснив він.

Зараз ви читаєте новину «Конституцію треба змінити так, щоб більше ніхто її не зміг переписати під себе - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути