четвер, 28 червня 2012 19:09

Конституція себе ще не вичерпала - Костицький

Конституція себе ще не вичерпала - Костицький
Василь Костицький вважає, що проблеми із реалізацією певних її положень існують. Фото: telekritika.ua

Чинна Конституція себе ще не вичерпала, хоча проблеми із реалізацією певних її положень існують. Про це на прес-конференції у Києві сказав політичний та громадський діяч, доктор юридичних наук Василь Костицький.

"Творячи Конституцію, ми справді думали про те, щоб створити таку систему влади, яка служитиме народу, - наголосив він. – Та чи держава відповідає перед людиною за свою діяльність?".

Коли ставиться питання про нову Конституцію, треба визначити потребу у її, переконаний експерт, говорячи про створення Конституційної асамблеї, яка має на меті розробити зміни до Основного закону.

"Такою потребою, у першу чергу, може бути з'ясування недоліків і слабостей чинної Коснтитуції. Я не бачу таких проблем. Конституційний процес безперервний, життя ставить нові вимоги. Але питання в тому, чи треба ламати Конситуцію, чи може треба створювати умови для того, шукати ефективні шляхи реалізації чинної Коснтитуції", - наголосив він.

Основною стабільності держави є конституційна стабільність, підкреслив Костицький.

"Дуже часто ми чуємо, що Конституція була невдалою, бо її приймали вночі і поспішали. Але ж до цього тривав кількарічний процес підготовки. Були досягнуті домовленості не тільки політичні, було досягнуто консенсус і між політико-правововими школами, які зійшлися на цій моделі Конституції, яка запропонована. В основу Конституції були покладені права і інтереси людини", - наголосив він.

Експерт наголосив: "На сьогоднішній день для мене залишається однозначним: чинна Конституція себе не вичерпала. Працювати над тим, щоб у майбутньому створити щось краще – звичайно, можна. Але я не впенений, що це має відбутися завтра".

На його думку, проблема з реалізацією Конституції існує і найбільше це стосується 8 статті, яка визначає принцип верховенства права і яка визначає, що норми Конституції є нормами прямої дії.

"Найсерйознішою проблемою на сьогоднішній день залишається в Україні те, що ряд законодавчих актів, нормативно-правових актів, інструкцій і інших документів не лягають в основу Коснтитуції і права, і є анормальними, аморальними, неправовими", - підсумував Костицький.

Зараз ви читаєте новину «Конституція себе ще не вичерпала - Костицький». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути