Ексклюзиви
четвер, 16 серпня 2012 18:25

Колесніченко розповів, як школи вже готуються виконувати "мовний" закон

Колесніченко розповів, як школи вже готуються виконувати "мовний" закон
Вадим Колесніченко розповів, що підручники російською не друкувалися вже 7 років. Фото: obozrevatel.com

Упровадження "мовного" закону не обтяжить ані місцеві, ані державний бюджети.

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів народний депутат від Партії регіонів, один із авторів закону "Про засади мовної державної політики" Вадим Колесніченко.

"Зараз починається велика робота щодо заяв від батьків дітей, які знаходяться у державних садках і в школах, оскільки закон зобов'язує дати заяву про мову навчання. Це місяць-півтора. Після цього буде складатися заява, буде з'ясовуватися ситуація і буде перерозподіл по класам, вчителям, по підручникам, по фінансуванню", - розповів він.

Він додав, що у відповідності з тих можливостей, які є на завершення бюджетного року, це все буде закладатися з наступного року.

"Це потрібно для того, щоби з'ясувати, яку заяву треба направляти до державного бюджету, а які програми будуть фінансуватися з місцевого бюджету. Але це такі кошти, які я не думаю, що якимось чином переобтяжать чи місцевий, чи державний бюджет", - переконаний Колесніченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колесніченко: Облради не надають мовам статусу регіональних, а просто інформують населення

Коментуючи заяву міністра освіти та науки Дмитра Табачника про те, що в цьому році з 2,6 млн підручників 1,9 млн вже надруковано російською, "регіонал" пояснив:

"Останні 7 років підручники для шкіл з російською мовою навчання взагалі не друкувалися. Тому ми мали друкувати не тільки підручники, які потрібні на сьогодні, а щоб надолужити ту прогалину, яка була зроблена за останні роки, щоб збільшити фонди. Але ж крім української мови, ми ж друкуємо і мовами національних меншин і про це Табачник казав".

Колесніченко переконаний, що жодних проблем із цим питанням не буде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На мітинг під прапорами ПР в Донецьку працівників освіти заганяли в шкільних автобусах

"Сьогодні всі діти фінансуються. Нові діти у нас не з'являться. Просто буде переорієнтація в педагогічних планах і буде переорієнтовано класи з навчанню: чи то буде вивчення російської мови, чи навчання, наприклад, російською. Чи вивчення румунської чи угорської мови, чи навчання ними. При всьому цьому, відповідно до закону, кожна людина зобов'язана вивчати українську мову в обсязі, який надає можливість розвиватися в українську націю та український народ", - запевнив "регіонал".

Зараз ви читаєте новину «Колесніченко розповів, як школи вже готуються виконувати "мовний" закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

51

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути