середа, 15 серпня 2012 14:07

Головатий представив свій законопроект про мову: "Треба дати відповідь на "мовне" шахрайство"

Головатий представив свій законопроект про мову: "Треба дати відповідь на "мовне" шахрайство"
Сергій Головатий розповів, чим його документ відрізняється від "мовного" закону. Фото: tsn.ua

Народний депутат Сергій Головатий представив свій "мовний" законопроект.

На прес-конференції у Києві він розповів, чим його проект закону відрізняється від вже ухваленого закону "регіоналів" Сергія Ківалова і Вадима Колесніченка "Про засади мовної державної політики".

Перш за все він наголосив, що не підняв би це питання, якби не було цієї "мовної провокації", пов'язаної з ухвалення закону "регіоналів".

"Можливо, я б цього і не робив, якби не було провокації. Я не порушував би цей латентний стан шизофренії, у якому досі перебувають російськомовні українці. На цю маніпуляцію і шахрайство має бути адекватна відповідь. Їхня стратегічна мета — це розкол України. І мова у цьому випадку є інструментом для цього", - наголосив він.

Головатий пояснив, що автори закону "Про засади мовної державної політики" в усіх положеннях щодо різних сфер життя користуються принципом "або-або". Тобто, у кожній сфері, чи то освіті, чи судовій системі, чи науці, може використовуватися або українська мова, або одна з мов національних меншин. Це, на думку політика, є абсолютно неправильним і не логічним.

Янукович за 5 днів почав забувати обіцянку виправити мовний закон — політолог

"Мій законопроект і той підхід, який дає Європейська хартія, не "або-або", не всі мови одночасно, а поряд. Це значить — сто відсотків всі мають знати українську мову, а в деяких місцевостях ще й поряд з нею і регіональну", - пояснив він.

Нардеп також наголосив, що не можна надавати якійсь мові статус регіональної, оскільки це суперечить, знову таки, Європейській хартії із захисту регіональних та міноритарних мов. Тим паче, за його словами, меншинні мови не є юридичними категоріями на противагу державній мові.

Головатий підкреслив, що у його законопроекті акцент зроблено саме на українську мову.

Зараз ви читаєте новину «Головатий представив свій законопроект про мову: "Треба дати відповідь на "мовне" шахрайство" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути