пʼятниця, 23 грудня 2016 12:12

Імітація Ляшка

Імітація Ляшка
Фото: zn.ua

Ляшко і Рибалка не поділили НБУ?

Глава Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що керівництво НБУ має нести відповідальність за ситуацію з Приватбанком. Заява цілком доречна і обгрунтована. Оскільки Гонтарева в черговий раз дала свідчення проти себе, повідомивши, що більше 97% корпоративного портфеля, який становив 150 млрд грн на 1 квітня 2015 року, - це були кредити, пов'язані з акціонерами банку. Виникає питання: чому ж всі ці півтора року глава НБУ ігнорувала вимоги закону "Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб" і не зупиняла роботу Приватбанку? Тоді як з ринку виводили банки і з куди меншим відсотком кредитів, пов'язаних із акціонерами.

Саме ці думки в характерній формі озвучив Олег Ляшко 19 грудня. "У ситуації з "Приватом" важливим є питання відповідальності Національного банку. 146 млрд (грн - ІФ.) - дірка в "Приваті". Де був Нацбанк? Де було правління Національного банку, як вони допустили це, куди вони дивилися, адже вони щодня мають можливість моніторити ситуацію... Я вважаю, що в цій ситуації пряма відповідальність правління і голови Нацбанку Гонтаревої", - заявив Ляшко журналістам.

Однак, незважаючи на праведний гнів головного радикала і однозначне висловлювання про відповідальність керівництва НБУ, вже на наступний день партія Ляшка не підтримала ініціативу "Батьківщини" про негайний розгляд питання відставки Гонтаревої.

Власне, не робила вона цього і протягом всієї кампанії за відставку Гонтаревої, розпочатої з публікації так званої брошури Тарути на початку жовтня. Нагадаємо, Сергій Тарута зібрав воєдино розрізнені факти, що свідчать про конфлікт інтересів глави НБУ, ознаки корупції в її діяльності і її тісний зв'язок із бізнес-інтересами Петра Порошенка, Віктора Януковича і Сергія Курченка. Першими із документом під назвою "Загроза економічній безпеці України", підготовленим Тарутою спільно з Асоціацією українських банків, були ознайомлені представники МВФ і Світового банку на щорічних зборах МВФ, які проходили 6-10 жовтня у Вашингтоні.

В українському парламенті документ викликав великий скандал. Відставку були готові підтримати навіть у БПП - так, наприклад, про готовність голосувати за звільнення голови НБУ заявила заступник глави фракції БПП Оксана Продан.

Однак у дійсності головною проблемою для Гонтаревої в парламенті став комітет з питань фінансової політики та банківської діяльності, очолюваний членом фракції радикалів Сергієм Рибалкою. Саме активність Рибалка стала головним джерелом проблем для Гонтаревої з боку Верховної Ради. Так, керований Рибалкою комітет рекомендував Президенту подати до парламенту проект постанови про звільнення глави НБУ.

За підтримки та активної участі керівництва комітету був розроблений і поданий в Раду законопроект, що визначає умови визнання діяльності НБУ незадовільними і дострокового звільнення його керівництва, а також про підвищення ефективності роботи Фонду гарантування вкладів фізосіб. Фактично ці законопроекти пропонували зробити діяльність керівництва НБУ і ФГФЛ підзвітними не тільки президенту, а й суспільству. Нарешті, Рибалка підготував і здобув підтримку в парламенті Стратегії розвитку банківського сектора до 2020 р, альтернативну стратегії Гонтаревої.

Активність глави профільного комітету викликала крайнє неприйняття керівництва НБУ і Президента. Валерія Гонтарева звернулася до спікера Верховної Ради Андрія Парубія з відкритим листом. Основною тезою цього листа була вимога звільнити Сергія Рибалка з поста глави комітету. Цікаво, що незважаючи на відверту неадекватність висловлювань глави НБУ, Радикальна партія і сам Олег Ляшко ніяк не підтримали свого товариша.

Олег Ляшко не встав на захист Рибалки і в ході скандалу, пов'язаного з повідомленнями про те, що бізнес Рибалки активно використовує офшорні юрисдикції. Нагадаємо, програма "Схеми" опублікувала інформацію про те, що корпорація "S Group" (власник низки популярних в Україні торгових марок снеків - чіпсів, сухариків), главою наглядової ради якої є брат Сергія Рибалка - Дмитро, використовує офшорні юрисдикції, направляючи за кордон частину виручки. На прохання журналістів прокоментувати ці звинувачення Ляшко заявив, що податки треба платити в Україні і пообіцяв провести розслідування діяльності свого однопартійця.

Як повідомляють наші джерела в РП, інформація про нібито використання "S Group" офшорних юрисдикцій стала відповіддю на активну позицію Рибалки в питанні діяльності НБУ і панамських офшорів Петра Порошенка. Рибалка був одним із тих депутатів, хто блокував трибуну з вимогою розслідувати ситуацію з присутністю в оприлюднених документах панамської компанії-реєстратора Mossack Fonseca компаній, афілійованих з українським президентом.

Чому зараз Рибалка залишився один на один з Гонтаревою і Президентом? Дистанціювання Ляшка від Рибалки і небажання надавати йому підтримку, напевно, пов'язане з тим, що глава комітету почав "погано чути". За словами нашого співрозмовника, з весни поточного року Олег Ляшко почав активно комунікувати з представниками Ріната Ахметова. Ляшко приїжджав до Маріуполя і Запоріжжя на заводи Ахметова - "ММК ім. Ілліча", "Азовмаш" і "Запоріжсталь" і активно виступав проти підвищення залізничних тарифів на вантажні перевезення, вкрай невигідні підприємствам Ахметова.

"Участь у кампанії проти Гонтаревої була частиною гри Ахметова, - зазначає наш джерело, - у якийсь момент стало ясно, що відставки не відбудеться. І, щоб не уникнути прямого конфлікту з президентом, він попросив зменшити обороти компанії, фактично просто її імітувати. Всі почули, а Рибалка прохання не сприйняв і продовжив розповідати, як Гонтарева знищує економіку і бізнес. Після цього з підтримкою керівництва партії у нього виникли проблеми".

Озвучена нашим співрозмовником інформація пояснює крайню стриманість Олега Ляшка в компанії проти Гонтаревої, а також його різкі висловлювання на адресу Юлії Тимошенко, яка вимагає негайної відставки глави НБУ. Хоча ще в 2015 році Ляшко називав главу НБУ "вурдалакою", зривав її виступ у Раді, а на початку 2016 року називав її "олігархом" і звинувачував у "зубожінні мільйонів".

Зараз ви читаєте новину «Імітація Ляшка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути