понеділок, 24 жовтня 2016 14:00

Грузинсько-одеська фінансово-політична група прагне отримати золоту акцію на виборах у ВР - політолог

Грузинсько-одеська фінансово-політична група прагне отримати золоту акцію на виборах у ВР - політолог

Однією з найбільш ресурних нових фінансово-політичних груп, яка відіграє помітну роль у політичному сезоні 2016/2017, є "грузинсько-одеська", яка остаточно сформувалася наприкінці весни цього року. І тоді ж чітко заявила про свої амбіції та претензії. Про це розповів політолог Андрій Миселюк, передає Цензор.нет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАБУ розслідуватиме зловживання Саакашвілі

З урахуванням потенціалу цього нового гравця на вітчизняній політичній сцені, доцільно проаналізувати його природу, цілі, можливості та характерні особливості.

Природа групи

Після зникнення з політичної сцени найпотужнішого донецького клану деякі експерти припускали можливість виникнення нового клану з прив'язкою до певної ресурсної території. Це зумовлено тим, що після Революції гідності не зникли інституційні та системні передумови для "рімейку" такого феномену в структурі економічного і політичного життя країни, де, як і раніше, активно діють потужні ФПГ. Деякі експерти і ЗМІ навіть поспішили заявити, що "замість донецьких прийшли вінницькі". Маючи на увазі те, що президент, прем'єр і низка інших помітних фігур у політиці - вихідці з Вінниччини.

Однак ставити знак тотожності між природами "донецьких" і умовних "вінницьких" не можна. Оскільки в першому випадку регіональна ФПГ спочатку тривалий час формувалася у себе в регіоні, з опорою на можливості свого ресурсного та промислово розвиненого регіону. І лише повністю сформувавшись, пішла "завойовувати Київ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луценко: Щодо зловживань на ОПЗ розслідується 10 справ

Таким шляхом іде і так звана "грузинсько-одеська" ФПГ. Від ппочатку в ній дві складові. Перша - грузинська - переважно політична. Її лідером є колишній президент Грузії, нинішній глава одеської ОДА Міхеіл Саакашвілі. І друга - бізнесова - представлена ​​великими одеськими підприємцями Олександром Грановським і Борисом Кауфманом. (Крім цього, Саакашвілі підтримує й олігарх всеукраїнського масштабу Костянтин Григоришин. Але він веде власну гру й у нього із Саакашвілі - свої домовленості).

Важелі впливу

Група має свій політичний прапор - Саакашвілі. Але при цьому не має (в усякому разі поки що) ні представництва у Верховній Раді, ні навіть фракції в базовому регіоні - в Одеській обласній раді. Не кажучи про решту областей.

Тому у вирішенні питання свого партійного представництва в органах центральної та місцевої влади перед групою до останнього часу стояло два завдання: 1) створити партію і 2) домогтися дострокових виборів до парламенту, щоб провести цю партію у ВР. Перше завдання вирішили: представник команди Саакашвілі Давід Сакварелідзе разом з Віталієм Каськом і нардепом Віктором Чумаком створили політичну партію "Хвиля". За заявами лідерів політсили, партія має мету стати всеукраїнською. Для цього потрібно зібрати необхідну кількість підписів (принаймні 10 тис. у 2/3 областей), щоб пройти реєстрацію в Міністерстві юстиції.

Спочатку передбачали, що в "партію Саакашвілі" також увійдуть нардепи Мустафа Найєм, Сергій Лещенко, Світлана Заліщук та Вікторія Пташник, які підтримують одеського губернатора. Однак вони вступили в іншу партію - "Демократичний альянс". Незважаючи на це, залишається високою ймовірність того, що розділення має виключно тактичний характер. І ці дві партії об'єднаються в разі виконання завдання №2 - домогтися дострокових виборів до ВР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ворогам — закон, друзям — НАБУ

Група поставила мету - отримати вплив на силові структури. Так, вищезгаданий Давід Сакварелідзе довго обіймав посаду заступника генпрокурора України. І втратив цю посаду через жорсткий конфлікт із генпрокурором Шокіним. Після чого група Саакашвілі втратила вплив на Генпрокуратуру.

Водночас вона має великий вплив на новий силовий орган - Національне антикорупційне бюро (НАБУ). Цей вплив здійснюється, по-перше, через першого заступника глави бюро - Гізо Углаву. Коли Саакашвілі був президентом Грузії, Углава працював у його команді заступником головного прокурора Грузії. І саме Саакашвілі активно лобіював його призначення в НАБУ, посилаючись на ключову роль Углави в розслідуваннях щодо діяльності ВІП-чиновників і боротьбі з відмиванням грошей.

По-друге, як зазначає низка ЗМІ, на Саакашівілі і його політичну силу орієнтується і шеф Углави - директор НАБУ Артем Ситник. Який за прикладом ще одного представника Саакашвілі в силових структурах - Давіда Сакварелідзе - має намір найближчим часом розпочати політичну кар'єру. Є інформація, що Ситник може виявитися в першій п'ятірці виборчого списку партії Саакашвілі в разі дострокових виборів до парламенту.

Паралельно з партійним будівництвом "грузинсько-одеська" ФПГ намагається отримати контроль над загальнонаціональним телеканалом. Наближені до групи джерела повідомляють, що зараз представники групи ведуть переговори на цю тему із власником телеканалу NewsOne Євгеном Мураєвим.

Характерні особливості

Для досягнення своїх цілей група успішно використовує синергію зусиль талановитого політичного оратора Саакашвілі й операцій підконтрольних групі силових структур.

Яскравим прикладом тут є ситуація навколо приватизації ОПЗ. Ні Саакашвілі, ні НАБУ не заявляли, що зацікавлені зірвати продаж цього активу на конкурсі в липні. Однак саме до такого результату призвели синхронні й узгоджені дії одеського губернатора і детективів НАБУ. В один день 14 липня Саакашвілі зробив гучну публічну заяву про багатомільярдну корупції на ОПЗ, а НАБУ у справі про розтрату коштів затримало голову наглядової ради підприємства Сергія Перелому і першого зама директора ОПЗ Миколу Щурікова. У підсумку продаж ОПЗ, який мав відбутися через три дні після цих дій Саакашвілі і НАБУ, не здійснився - на конкурс не подали жодної заявки.

Ще однією особливістю групи є використання в Україні методик щодо роботи з підозрюваними в корупції, які застосовували у Грузії за часів президентства Саакашвілі. Це коли без достатньої доказової бази підозрюваного в корупції (у відмиванні грошей або в інших злочинах) спочатку "запроторюють" у СІЗО, а там різними методами домагаються від нього потрібного результату. Саме це силовиків Саакашвілі багато разів критикували на Заході.

Загалом "грузинско-одеська" ФПГ у поточній тактичній діяльності постійно розширює свої зони впливу. Стратегічною ж метою групи є отримання на дострокових виборах до ВР "золотої акції" представництва в парламенті. Яку можна буде обміняти якщо не на прем'єрство Саакашвілі, то на отримання важливих міністерських портфелів, включаючи віце-прем'єрські.

Зараз ви читаєте новину «Грузинсько-одеська фінансово-політична група прагне отримати золоту акцію на виборах у ВР - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути