понеділок, 12 листопада 2012 03:30

Греція поспіхом прийняла кризовий бюджет на 2013 рік

Греція поспіхом прийняла  кризовий бюджет на 2013 рік
ФОТО: eurotravel.com.ua

Однопалатний парламент Греції схвалив у ніч на понеділок кризовий бюджет на 2013 рік, який передбачає скорочення витрат на 9,4 мільярда євро і спад ВВП країни в 4,2%, повідомляють РИА Новости.

Бюджет є останнім великим законопроектом, який вимагають прийняти кредитори з ЄС і МВФ в обмін на черговий 31,5-мільярдний транш кредитів. На минулому тижні Греція схвалила 13,5-мільярдне урізання витрат, яке повинно знову збільшити економічний спад в країні.

Незважаючи на прийняття бюджетного законопроекту, розбіжності між кредиторами щодо подальшого виконання програми роблять малоймовірним виділення траншу в найближчі дні. Греція вже оголосила, що займе на майбутньому тижні більше 3 мільярдів євро в короткострокових паперах на 1 і 3 місяці, щоб уникнути дефолту по 5-мільярдної облігації, яку потрібно погасити 16 листопада.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Греції не вдастся уникнути дефолту — аналітик

"Транш буде виплачений як можна швидше", - запевнив парламентаріїв міністр фінансів Янніс Стурнарас. За його словами, "ніхто не зможе після прийняття бюджету заявити, що Греція не виконує свої зобов'язання".

Прем'єр-міністр і лідер правоцентристів Антоніс Самарас обіцяв депутатам, що вжиті заходи по скороченню витрат стануть останніми. Також Самарас обіцяв відновити зарплати і пенсії які зазнають скорочення, "коли країна вийде з дефіциту". Крім того, за словами Самараса, новий транш кредитів - справа вирішена. "Гроші прийдуть вчасно", - сказав прем'єр.

Лідер офіційної парламентської опозиції в особі ліворадикальної партії СИРИЗА Алексіс Ципрас виступив категорично проти бюджету. За його словами, антикризова програма не працює, кредиторам все одно доведеться списати грецький борг, і уряд зобов'язаний домогтися, щоб це робилося без додаткового скорочення витрат.

"Ви єдині в Європі, хто не веде дискусію про списання боргу. Нова реструктуризація - справа вірна і неминуче. Просто, якщо ви залишитеся в уряді, це буде означати ще один меморандум (з кредиторами)", - заявив Ципрас, звертаючись до прем'єр-міністра Антонісу Самарасу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Афінах на вулицях проходять справжні бої: греки збунтувалися проти економії

Кредитори країни поки не можуть прийти до єдиної думки щодо того, як продовжувати програму порятунку Греції. Зокрема, первинна мета зниження бюджетного дефіциту до 120% ВВП до 2020 року виглядає недосяжною з-за спаду ВВП. Щоб досягти поставлених цілей, кредиторам можуть знадобитися скорочення відсотків за кредитами Греції, відмова від прибутку взагалі або навіть списання частини боргу. Всі ці варіанти буде складно прийняти через невдоволення виборців у ряді країн єврозони.

Зараз ви читаєте новину «Греція поспіхом прийняла кризовий бюджет на 2013 рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути