понеділок, 12 листопада 2012 01:45

Греції не вдастся уникнути дефолту — аналітик

Греції не вдастся уникнути дефолту — аналітик
ФОТО: asiareport.ru

Греція може оголосити дефолт вже в наступну п'ятницю. У цей день закінчується термін погашення грецьких держоблігацій на 5 млрд євро, що перебувають на балансі Європейського центробанку, про це повідомляє Newsru.com

Грошей у країни немає, а відстрочувати платіж ЄЦБ не погодився, повідомив виданню високопоставлений європейський чиновник. Тим самим банк намагається натиснути на двох інших учасників трійки кредиторів - ЄК і МВФ, щоб змусити їх швидше домовитися про параметри скорочення грецького боргу. Це дозволило б видати Греції черговий довгоочікуваний транш у 31,3 млрд євро.

Передбачалося, що він буде виданий ще в червні, але тоді процес був заморожений через нездатність Афін виконати вимоги міжнародних кредиторів щодо скорочення бюджетного дефіциту і держборгу.

Втім, рішення про видачу чергового траншу, яке планувалося прийняти в наступний понеділок, скоріше за все, буде відкладено - можливо, до 26 листопада, коли міністри фінансів єврозони очікують отримати остаточний звіт трійки про виконання Грецією умов надання коштів, розповів один з учасників переговорів європейських чиновників агентству Bloomberg.

Тим часом у самій трійці немає згоди. Суперечки ведуть два основних кредитора Греції - Єврокомісія і МВФ. Вони не можуть домовитися про те, як і до яких значень повинен бути скорочений борг Греції і хто понесе можливі втрати.

МВФ досить песимістично оцінює шанси Греції на вихід з рецесії та отримання доходу в розмірі 50 млрд євро в ході приватизації, а також розмір коштів на рекапіталізацію банківської системи. У підсумку, прогнози МВФ і ЄК за обсягом держборгу Греції в 2020 році розходяться на 5-10 процентних пунктів.

Крім того, у МВФ наполягають, щоб до 2020 року держборг Греції був скорочений до 120% ВВП, а в Єврокомісії пропонують більш м'який варіант - 125% до 2022 року.

За словами учасника переговорів, Єврокомісія поступово погоджується з пропозиціями МВФ, але це загрожує збитками для країн-кредиторів, яким доведеться списувати борги.

Між тим, влада Греції в ніч з середи на четвер прийняла непопулярний серед населення законопроект, що передбачає посилення бюджетної економії, а значить скорочення пенсій, зарплат і соціальних виплат. Згідно з документом, протягом двох наступних років витрати бюджету будуть скорочені на 13,5 млрд євро, збільшені податки, а також проведена трудова реформа до 2016 року.

У наступному році влада має намір скоротити витрати на 9,2 млрд євро. Передбачається підвищення пенсійного віку з 65 до 67 років. Рішення було ухвалене на фоні дводенного загальнонаціонального страйку, в результаті якого не працювали школи, лікарні, держустанови і громадський транспорт.

Таким чином одна з двох ключових завдань Греції на цей тиждень реалізована. Тепер у неділю грецькому парламенту належить прийняти бюджет на 2013 рік, потім пережити 12 листопада з засіданням Єврокомісії, і можна чекати траншу від кредиторів.

"Однак це зовсім не означає, що справи в Греції тепер підуть угору - загроза дефолту нікуди не поділася, її просто відсувають на віддалену перспективу", - заявив аналітик "Инвесткафе" Ганна Бодрова.

Зараз ви читаєте новину «Греції не вдастся уникнути дефолту — аналітик ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути