понеділок, 01 серпня 2016 21:44

"Горіти тобі в пеклі, виродок" – Олександр Єфремов 20 хвилин виступав у суді
7

Фото: Роман Майданюк

"У квітні я звільнився з військової служби першої аеромобільної бригади. Зрозумів, що на гражданці нічого не змінилось. Судді ті самі. Керівники держави вирішують питання кулуарно. Потаємно домовляються про все. Тільки роблять картинку для телебачення", - каже атовець 31-річний Олександр Кол. 1 серпня о 14.00 пікетує з товаришами біля Печерського районного суду Києва. Зібралося більше пів сотні людей.

Тут розпочинається засідання по справі колишнього голови фракції "Партії регіонів" 61-річного Олександра Єфремова. Його підозрюють у посяганні на територіальну цілісність України. 30 липня правоохоронці затримали екс-депутата в аеропорті "Бориспіль". Той намагався вилетіти у Відень.

О 14.10 Єфремов у синій футболці сидить за ґратами у залі суду. Час від часу одягає і знімає прямокутні окуляри для зору. Його обступили біля 40 журналістів і активістів. Тут важко дихати. Люди мокрі від поту. Іноді трохи відчиняють вікно. З вулиці чути крики мітингувальників.

"Єфремова на нари", - кричать з натовпу.

Суддя Володимир Карабань робить 40-ка хвилинну перерву.

"Ми не могли узгодити нашу позицію з підзахисним. Підозру вручили 30 липня о 22:15. А сьогодні у нас не було можливості з ним побачитися", - пояснює рішення судді адвокат підзахисного Олександр Мельников.

"Горіти тобі в пеклі, виродок", - викрикують кілька людей у залі.

"Чого війну влаштував, вбивця не відвертайся. Щоб ти так дітей ховав, як ми ховаєм хлопців", - зазирає через ґрати білява жінка років 55-ти.

Єфремов відвертає червоне лице. Під крики "Ганьба!" його виводять із зали суду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд залишив Єфремова за ґратами

Біля 15.00 засідання починається знову.

"Після затримання Олександра Єфремова в ГПУ надійшло багато заяв від осіб готових давати покази. Однак вони бояться за своє життя. Вважаємо, що він може впливати на свідків. Тому просимо про запобіжний захід для Єфремова у вигляді тримання під вартою у 60 днів. 5 свідків вже дали свідчення у справі, при цьому дані одного з допитів засекречені", - звертається прокурор ГПУ Павло Кожухівский.

До матеріалів слідства захист додає електронні авіаквитки у Відень і назад. Ксерокопію закордонного паспорта і бронь готелю. Кажуть - це свідчення того, що Єфремов планував повернутись із поїздки.

"З жовтня минулого року він в статусі звинуваченого. Після 30 листопада термін дії запобіжного заходу закінчився. З того часу Єфремов виїжджав з України шість разів. І кожен раз повертався. Чому сторона звинувачення вирішила, що на цей раз він не повернеться, не зрозуміло", - заявляє адвокат.

Суддя дає слово Олександру Єфремову.

"Коли Янукович залишив державу, у мене була можливість поїхати. Я цього не робив. І робити не буду. Як би ви на це не розраховували. Тоді я говорив багато цікавого: як вивезти хлопців, які можуть бути розстріляні. Я домовлявся з представниками опозиції, які через день стали при владі, щоб не було жертв", - каже Єфремов російською. Виступає 20 хв.

Після промови, Єфремова виводять із зали суду.

"У протокол вписані завідомо неправдиві покази. Якщо його будуть тримати під вартою, ми оскаржуватимемо рішення суду", - говорить адвокат.

О 17.33 після 30-хвилинної перерви у зал заходить суддя Карабань.

"Олександру Єфремову обраний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 28 вересня", - оголошує він.

Кілька активістів вигукують "Слава Україні!". Спускаються на вулицю. Там починають співати гімн України. За пів години люди розходяться.

Зараз ви читаєте новину «"Горіти тобі в пеклі, виродок" – Олександр Єфремов 20 хвилин виступав у суді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути