понеділок, 11 лютого 2013 14:00

Головатий закликає опозицію блокувати парламент, поки не покарають суддів ВАСУ

Головатий закликає опозицію блокувати парламент, поки не покарають суддів ВАСУ
Сергій Головатий. Фото: glavcom.ua

Всі три опозиційні сили мають вимагати покарання суддів ВАСУ за рішення щодо позбавлення двох народних депутатів повноважень.

Таку думку Gazeta.ua висловив колишній народний депутат, екс-міністр юстиції Сергій Головатий, коментуючи рішення Вищого адміністративного суду, який позбавив мандатів народних депутатів Павла Балогу і Олександра Домбровського.

"Це зазіхання не на статус двох депутатів, а зазіхання на інститут парламенту в Україні. Бо в такий спосіб можна фактично робити парламент ручним. Він зникає як незалежний інститут представницької влади", - наголосив він.

Головатий додав: "У цій ситуації неодмінно має бути реакція всіх опозиційних сил, незважаючи на те, що ці депутати не належать до опозиції. Адже тут не йде мова про політичні платформи та уподобання, мова іде про захист парламенту як незалежного представницького органу влади".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яценюк хоче звільнити сімох суддів ВАСУ, які позбавили депутатства нардепів

На думку політика, опозиція має зараз разом із вимогою персонального голосування вимагати і покарання суддів за таке рішення.

"Я вважаю, що всі три опозиційні сили окрім вимоги про кнопку, не мають права розблоковувати діяльність Верховної ради, поки не будуть притягнуті до відповідальності судді і не буде скасоване Верховним Судом це рішення ВАСУ. Це має бути вимога опозиції. Якщо опозиційні сили на це не підуть, то тоді просто незрозуміло, для чого вони прийшли у парламент. Бо ж вони йшли на вибори, щоби відновлювати у цій країні демократію, верховенство права, відновлювати законність, справедливість. Це їхня місія", - переконаний він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Домбровський: "Це відповідь влади на мої голосування у парламенті"

Головатий зауважив: "Оскільки у них (опозиції) немає більшості, то вони можуть це відновлювати тільки шляхом адекватної політичної реакції. І в цьому випадку такою адекватною реакцією має бути блокування парламенту до виконання трьох вимог — особисте голосування, притягнення суддів ВАСУ до відповідальності і скасування цього рішення Верховним Судом. Інакше немає сенсу взагалі щось в цьому парламенті робити".

Якщо цього не буде зроблено, то, на думку екс-міністра, це рішення ВАСУ може стати прецедентом, який поглибить сваволю у правовій системі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В інтернеті з'явилися копії рішення ВАСУ щодо позбавлення депутатства двох нардепів

"Це перейде на рубікон, після якого все — повна сваволя. Це владна сваволя. Це є красномовний показник того, що в країні в принципі не діє Конституція. Парламент - це найголовніший орган, бо він отримує повноваження від народу. І ці судді забрала владу у народу. Бо народ обрав представницький орган і смикати вже кожного депутата після офіційних результатів голосування не можна. Його статус є непорушним".

Зараз ви читаєте новину «Головатий закликає опозицію блокувати парламент, поки не покарають суддів ВАСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути