понеділок, 10 червня 2013 18:39

Фаріон хоче замінити термін "Велика Вітчизняна війна", аби "декомунізувати історичну свідомість"

Фаріон хоче замінити термін "Велика Вітчизняна війна", аби "декомунізувати історичну свідомість"
Фаріон: "Весь непотріб слід викинути з підручників і юридичних документів". Фото: ua.comments.ua

Всеукраїнське об'єднання "Свобода" хоче вилучити термін "Велика Вітчизняна війна" з нормативно-правових актів України та навчальної літератури.

Відповідний законопроект народних депутатів від "Свободи" Ірини Фаріон та Юрія Михальчишина був зареєстрований у Верховній Раді у понеділок.

У коментарі Gazeta.ua Ірина Фаріон назвала свою ініціативу "одним зі способів деколонізації історичної свідомості".

На запитання, чи саме ця ініціатива зараз найбільш актуальна в українському суспільстві, Фаріон відповіла: "Так, саме зараз вона дуже актуальна. Треба навчитися усвідомлювати, що паралельно слід робити різні речі. Гуманітарні - у першу чергу. І перестати жувати дурну жуйку, що ідеологія вторинна, а первинний - шлунок. От ми й руйнуємо цю систему абсолютно неправильно побудованих цінностей. Тому це надважливе завдання - декомунізувати історичну свідомість. І весь непотріб викинути з підручників і юридичних документів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фаріон презентує свою книгу в Одесі: комуністи радять не "екати" і правильно вимовляти слово "Одеса"

Як ідеться у пояснювальній записці до законопроекту, "метою прийняття проекту Постанови є забезпечення правдивого й об'єктивного трактування історії України, утвердження історичної справедливості, збереження пам'яті про боротьбу за незалежність України проти всіх окупаційних режимів".

"Міністерська та урядова запопадливість перед керівництвом сусідньої держави лежить у річищі новітніх ідеологем, неодноразово висловлених президентом Російської Федерації Володимиром Путіном, про те, що Росія перемогла б у Великій Вітчизняній війні й без участі України, що "саме Росія, Радянський Союз зірвали людиноненависницькі, криваві, зухвалі плани нацистів, не дозволили фашистам оволодіти світом", - заявляють автори.

Зважаючи на це, депутати вбачають доцільним "вилучити термін "Велика Вітчизняна війна" з нормативно-правових актів України та навчальної літератури, рекомендованої для середніх загальноосвітніх шкіл та вищих навчальних закладів".

Зараз ви читаєте новину «Фаріон хоче замінити термін "Велика Вітчизняна війна", аби "декомунізувати історичну свідомість"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

660

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути