неділя, 22 січня 2012 12:59

Євросоюз може поповнитись 28-ю країною

Автор: Фото: Reuters
  Президент Хорватії Іво Йосипович голосує під час референдуму. У разі позитивного результату країна стане 28-м членом ЄС
Президент Хорватії Іво Йосипович голосує під час референдуму. У разі позитивного результату країна стане 28-м членом ЄС

У Хорватії вранці 22 січня розпочався референдум, на який винесено питання про приєднання країни до Євросоюзу, повідомляє Agence France-Presse.

Перші результати голосування будуть оприлюднені через годину після його закінчення. Явка виборців не вплине на підсумки референдуму. Для рішення про вступ країни до Євросоюзу буде досить, щоб за нього проголосували більше половини виборців.

За даними опитувань, приєднання до ЄС підтримують близько 60% хорватів. Керівництво країни і всі великі політичні партії країни закликають громадян голосувати за вступ.

"Я підтримую вступ до ЄС, бо вважаю, що він дасть хорватському народові можливість проявити себе", - заявив прем'єр-міністр Зоран Мілановіч в ефірі місцевого телебачення напередодні голосування.

Президент Іво Йосипович, у свою чергу, підкреслив, що хорватам належить прийняти "одне з найважливіших рішень в історії країни".

За вступ до ЄС закликав голосувати і колишній генерал Анте Готовіна, який був виданий хорватською владою Гаазькому трибуналу і отримав 24 роки в'язниці за військові злочини під час конфлікту на Балканах. Після засудження Готовіни в Хорватії посилився євроскептицизм, оскільки угода про вступ до ЄС передбачає, зокрема, повну співпрацю з міжнародною юстицією з питань, що стосуються військових злочинів.

Тим часом Associated Press повідомляє, що напередодні референдуму в Загребі пройшла акція противників вступу до ЄС. На вулиці вийшли близько тисячі демонстрантів, здебільшого ветерани війни та активісти правих рухів. Під час акції кілька людей отримали травми, щонайменше трьох протестувальників затримали.

Хорватія підписала договір про вступ до Євросоюзу 9 грудня 2011 року. Угода передбачає входження цієї країни в ЄС у середині 2013 року. Для набуття чинності документа необхідно не тільки його схвалення громадянами Хорватії, але і ратифікація парламентами всіх країн Євросоюзу.

Хорватів закликали завершити судову реформу, боротися з організованою злочинністю та корупцією, реформувати ринок праці.

В даний час єдиним членом ЄС з числа країн колишньої Югославії є Словенія.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз може поповнитись 28-ю країною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути