середа, 18 січня 2012 16:24

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Європа навіть не помітить закриття однієї зі справ проти Тимошенко - експерт

Європа навіть не помітить закриття однієї зі справ проти Тимошенко - експерт

Закриття однієї з кримінальних справ проти колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко ніяк не вплине на відносини між Україною та Європейським союзом.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив політолог Сергій Таран.

"Європа цього особливо і не помітить. Для європейців принципові питання у справі Тимошенко полягають в іншому: важливо, щоб вона могла брати участь у політичному процесі. Смішно, коли політик має найвищий рейтинг, але не може брати участь, наприклад, у парламентській передвиборній кампанії. Крім того, для Європи є принциповим, що політик не може перебувати у в'язниці через політичні рішення, а її рішення по газу саме таким і є", - сказав він.

За його словами, закриття однієї зі справ проти Тимошенко у зв'язку з декриміналізацією не можна розцінювати навіть як певне удосконалення законодавства.

"Не знаю жодного українського чи міжнародного експерта, який сказав би, що це є поліпшенням кримінального законодавства. Проблема полягає у тому, що в Україні законодавство загалом і суди зокрема використовуються у політичних цілях. Якби ми бачили, що системно відбувається боротьба з корупцією, що стали прозорішими стосунки між владою і бізнесом, суди стали незалежними, правоохоронні органи працюють незаангажовано, і якби все це оцінили рейтингові агентства, то тоді би можна було казати, що справа проти будь-якого колишнього чиновника спрацює на суспільство", - зауважив Таран.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Ярошенка можуть повісити провал Податкового кодексу - Лановий

Натомість, зауважив експерт, нічого з названого вище не відбувається.

"Корупція стає сильнішою, а суди та правоохоронні органи усе більш заангажованими. Тому будь-які кримінальні справи проти політиків, особливо тих, хто має високі рейтинги, однозначно сприймаються як політичні репресії", - вважає Таран.

Нагадаємо, сьогодні Служба безпеки України повідомила, що кримінальну справу по ЄЕСУ щодо Тимошенко закрито в частині організації приховування валютної виручки.

Пов'язано це з тим, що 17 січня набув чинності Закон України № 4025-VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності". У ньому виключено кримінальну відповідальність за вчинення окремих протиправних діянь, у тому числі приховування валютної виручки.

Зараз ви читаєте новину «Європа навіть не помітить закриття однієї зі справ проти Тимошенко - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути