неділя, 01 липня 2012 17:58

"Якщо під дахом "правиці" об'єднається старий політичний бомонд, то це добром не закінчиться"

"Якщо під дахом "правиці" об'єднається старий політичний бомонд, то це добром не закінчиться"
Політики приходять з однією метою — збагачення, зауважив експерт. Фото: obozrevatel.com

Арсеній Яценюк не знає чиї інтереси він має захищати, окрім своїх, "Батьківщина" - ліво-популістський проект, а проблема "регіоналів" у "сировинних" грошах, якими її фінансують.

Про це Gazeta.ua розповів член Української народної партії, економіст 46-річний Борис Кушнірук.

Що таке "правиця"?

За класичною політичною методологією під "правицею" розуміють консервативну партію. Це політична сила, яка захищає інтереси середнього класу та сприяє його формуванню. Середній клас - це або дрібний бізнес, або високооплачувані працівники. Вони базовий електорат консерваторів. Традиційно праві політичні сили близькі до лібералів. Вони розділяють такі цінності як свобода розвитку бізнесу та права громадянина. Розбіжність з лібералами в тому, що консерватори не вірять в те, що ринок установлює порядок самостійно. Плюс, ліберали не дбають так, як консерватори про розвиток внутрішнього ринку. Філософія консервативної партії більше побудована на підтримці національного виробника.

Якщо ми говоримо про правих, то давайте розставимо інші партії по політичному спектру? Наприклад, куди б ви віднесли Партію регіонів?

Не треба дивитись на вивіски, треба дивитись на політику. "Регіони" - це партія ліберально-олігархічна, вона відображає інтереси олігархів. У зв'язку з особливістю політичної історії вона сформувалась як партія олігархічного капіталу з кримінальним чи напівкримінальним минулим. Але проблема цього капіталу одна - він сировинний. Це бізнесмени, які експортують сировину, тому вони зацікавлені в низьких зарплатах в України. Це їх роз'єднує з консерваторами, бо правиця орієнтується на середній клас та зростання внутрішнього ринку.

"Батьківщина" Юлії Тимошенко?

"Батьківщина" Юлії Тимошенко - це "Батьківщина" Юлій Тимошенко. Це ліво-популістська партія, яка обіцяє молочні ріки. Але цей соціал-популізм знаходиться в одній голові — у Юлії Тимошенко. Так як це по суті не партія, а лідерський проект, то ідеологія міняється в залежності від того, що у голові у лідера. Тобто ідеологія, риторика може мінятись дуже швидко, залежно від особистих потреб лідера.

Куди віднести "Фронт змін"?

З певною натяжкою проект Яценюка можна назвати ліберальним. Але враховуючи те, що він не має сталих переконань та поглядів, то не може точно сказати чиї інтереси він буде захищати, окрім своїх. У "Батьківщини" та ПР можна знайти групи, інтереси яких вони захищають, а от з "Фронтом" все складніше. Ніби захищають всіх, а разом з тим і нікого.

Ідеологічна солянка в політиці означає солянку в голові у виборців?

Не зовсім. Тут вина всього суспільства. У нас політики приходять з однією метою — збагачення. Це ціль, яка виправдовує всі засоби. Тому політики говорять одне, а роблять друге. Коли людина каже, що ми зменшимо податки паралельно з підвищенням соціальних стандартів, то тут політик говорять те, що від нього хочуть почути. Все зараз знаходиться в глухому куті популізму. Але це не безвихідна ситуація. Позитивний досвід Грузії тут красномовний приклад.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо під дахом "правиці" об'єднається старий політичний бомонд, то це добром не закінчиться"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути