четвер, 19 січня 2017 16:29

Ємець: "Від якості нового Верховного суду, залежатиме уся судова реформа"

  Перший заступник голови комітету ВР з питань правової політики та правосуддя, представник фракції «Народний фронт» Леонід Ємець
Перший заступник голови комітету ВР з питань правової політики та правосуддя, представник фракції «Народний фронт» Леонід Ємець

Формування принципово нової якості Верховного суду – це ключовий етап всієї судової реформи. Адже саме цей суд створюватиме єдину судову практику, яка буде обов'язковою для судів нижчої інстанції.

Про це заявив перший заступник голови комітету ВР з питань правової політики та правосуддя, представник фракції "Народний фронт" Леонід Ємець, коментуючи перебіг судової реформи.

Він зазначив, що протягом попередніх років корупція у судах трималася, в основному, на можливості отримати необхідне судове рішення. Бо в українському законодавстві немає такого поняття, як єдина судова практика (ЄСП).

"Тобі не сподобалося судове рішення, ти звертаєшся до іншого судді або суду і там виграєш справу. Бували ситуації, коли в рамках однієї палати Верховного суду, а іноді - один і той же суддя з різницею наприклад, у рік, умудрявся прийняти протилежні рішення за однаковими спорами, аргументуючи це тим, що він переосмислив українське законодавство, доказову базу і змінив свою позицію", - пояснив парламентарій.

За словами Ємця, щоб прибрати це "живильне середовище для корупції" і було введено законодавчу норму про єдину судову практику.

"Тепер Верховний суд, а точніше – його верхня палата, прийматиме єдину судову практику, яка буде обов'язковою для всіх суддів нижчої інстанції", - додав він.

На думку народного депутата, приблизно через 5 років, коли будуть напрацьовані практики по різних видах спорів, кількість судових спорів у країні впаде в рази, оскільки, керуючись Кодексом та ЄСП, можна буде наперед спрогнозувати виграєш ти цей спір чи ні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Якщо викорінимо корупцію, нам не доведеться просити допомоги ззовні" - нардеп

Водночас, як зазначив Леонід Ємець, довірити створення ЄСП старому Верховному суду, який абсолютно дискредитував себе, було неприпустимо. Тому він був ліквідований у минулому році, а натомість - оголошений відкритий конкурс щодо набору нових суддів ВСУ, в якому взяв участь і сам Ємець.

За його словами, він пішов на цей крок, щоб "побачити систему зсередини". Як повідомив народний депутат, у цьому конкурсі можуть брати участь не лише судді зі стажем, але й науковці та адвокати, які мають 10-річний досвід роботи у цій галузі.

Ємець повідомив, що формування нового Верховного суду має завершитися за 4 місяці, а за 3 роки - формування нових апеляційних суддів.

"Ми матимемо вже нову судову систему, єдину судову практику, новий Верховний Суд, нові апеляційні суди. Сподіваємося, що результатом буде чесний, справедливий суддя і верховенство прав людини та її інтересів", - наголосив представник фракції "Народний фронт".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суддя втікав від журналістів столицею

Він підкреслив, що саме від якості нового Верховного суду, який створюватиме єдину судову практику, залежатиме уся судова реформа.

"Написати закони – це половина роботи, друга половина – виконати ці закони, зробити їх ефективними. Важливо, щоб не було сумнівів у процедурах та судових етапах", - підсумував парламентарій.

Зараз ви читаєте новину «Ємець: "Від якості нового Верховного суду, залежатиме уся судова реформа"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути