понеділок, 10 серпня 2009 12:16

Експерти занепокоєні поганим фінансуванням української армії

Експерти занепокоєні поганим фінансуванням української армії

Експерти говорять про ослаблення українських Збройних сил. Брак фінансування й скорочення повномасштабних багатонаціональних навчань свідчить про недостатню увагу до безпеки держави, а також подовжує її шлях до НАТО.

Недостатнє фінансування Збройних сил походить від нерозуміння політичною елітою того, що забезпечення обороноздатності та гарантування безпеки є головною функцією держави, вважає експерт Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії при МЗС України Олександр Палій.

Скорочення видатків на оборону було закладене до цьогорічного державного бюджету. За словами експерта, фінансування заходів з державної безпеки в Україні є в десятки разів меншим, ніж в західних країнах та Росії, зокрема у 15-18 разів меншим, ніж в Туреччині та в шість разів меншим, ніж в Польщі. Така ситуація є загрозливою, наголошує Палій.

"Ми самі провокуємо агресію. Насамперед, уряд і та коаліція, яка голосувала за цей бюджет. Вони провокують створення надзвичайно великих проблем для безпеки України", - говорить експерт.

Відповідальність за теперішній стан речей експерт покладає і на президента, який підписав такий бюджет.

Зменшення фінансування - це вимушений крок в умовах кризи, а скорочення навчань - це не єдине, від чого потерпає українська армія, відзначає директор військових програм центру імені Разумкова Микола Сунгуровський.

За його словами, за теперішнього рівня хронічного недофінансування армії практично неможливо серйозно говорити про реформування та технічну модернізацію Збройних сил.

"Взявши за орієнтир стандарти НАТО і рухаючись у цей бік, ми тепер самі себе послаблюємо. Розтягуємо шлях до НАТО і зменшуємо свою обороноздатність", - каже Сунгуровський.

Як повідомив начальник Генерального штабу Збройних сил України Сергій Кириченко, цього року повномасштабних багатонаціональних військових навчань на території України не буде.

Як відомо, влітку вже було скасовано міжнародні навчання "Сі бриз".

За матеріалом: Німецька хвиля

Зараз ви читаєте новину «Експерти занепокоєні поганим фінансуванням української армії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути