середа, 29 квітня 2015 18:44

Експерти критично оцінили бюджетний "план" уряду на 2016 рік
4

Фото: ЄДК

Проект Основних напрямів бюджетної політики на 2016 рік, схвалений урядом, не відповідає вимогам часу і не дає відповіді, яким буде Держбюджет на наступний рік.

На такій думці зійшлися учасники Економічного дискусійного клубу, чергове засідання якого відбулося сьогодні, 29 квітня, у Києві.За наслідками засідання експерти напрацювали аналіз і рекомендації до бюджетної резолюції, які будуть направлені до Верховної Ради і її бюджетного комітету.

Про це повідомила прес-служба ЄДК.

Зокрема екс-в.о. міністра економічного розвитку і торгівлі України Анатолій Максюта заявив, що основні напрями бюджетної політики складені у старих традиціях.

"Потрібно змінювати сам формат цього документу, який розроблявся у стабільніші часи, вносити відповідні зміни до Бюджетного кодексу. Сьогодні Україні для економічної конкурентоспроможності треба більш середньостроковий чи довгостроковий економічний погляд і не лише на макропоказники, але й на доходи, видатки і боргову ситуацію. Цей документ має перетворитися з однорічного документу на багаторічний. Особливо, коли відбуваються інтенсивні реформи, і жодна з цих реформ не реалізується протягом одного року", - наголосив він.

На думку екс-заступника міністра економіки Ігоря Шумила, основні напрями мають нести змістовно-економічний аналіз, який демонструє виклики, перед якими стоїть країна.

"В українській бюджетній резолюції - це декілька цифр без обґрунтування. Через декілька місяців їх можна кардинально змінити, нікому нічого не пояснюючи", - сказав він.

Учасники клубу відзначили, що проект документу не відповідає кращим світовим бюджетним практикам та принципам прозорості. Вони були здивовані нечіткістю низки запропонованих параметрів.

"Крім цього вони відзначили відсутність соціальних орієнтирів, таких як мінімальна заробітна плата і прожитковий мінімум, що є вкрай важливо за теперішнього росту тарифів. Без цих показників ми не зможемо зрозуміти бюджетну політику наступного року", - заявив Максюта.

В той же час він зауважив, що резолюція перенасичена різними дрібними деталями і технічними змінами в окремих галузях.

"Ми вважаємо, що вони зайві у цьому документі. Документ є напрямками політики, а політики ми не побачили", - відзначив експерт.

Максюта підкреслив, що економічна ситуація диктує більш прискіпливе відношення до таких документів.

"У нас йде досить серйозне падіння макроекономічних показників. За минулий рік ВВП знизився на 6,8 відсотка і плановане урядом у цьому році зниження на 5,5 вже виглядає оптимістичним, за 2014 рік промисловість впала на 10% і вже понад 20% - у цьому. Падає реальна заробітна плата. Знижується експорт, від якого формуються валютні резерви. Ми дуже стурбовані, що цим питанням в резолюції практично нічого не приділено. На питання підтримки промисловості приділено один абзац, про експорт ми взагалі нічого не знайшли. Трошки про сільське господарство. Але це технічні моменти, які не показують, як держава буде виправляти ці питання і виходити на економічне зростання у 2%, яке швидше є ефектом низької бази, ніж цілеспрямованих зусиль", - підкреслив він.

Експерти висловили надію, що бюджетний комітет парламенту врахує аналіз і рекомендації клубу до проекту Основних напрямів бюджетної політики.

Як повідомлялося, колишні міністри економіки та фінансів України, їх заступники, керівники НБУ, які займали або займають ці посади в період незалежності України, вирішили об'єднатися в "Економічний дискусійний клуб". Разом із науковцями та представниками реального сектору економіки було створено дієву і незалежну платформу для вироблення рекомендацій з економічних і фінансових питань.

Зараз ви читаєте новину «Експерти критично оцінили бюджетний "план" уряду на 2016 рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути