четвер, 26 липня 2012 12:06

Спецтема: Боротьба за "мову"

Доній знає, як вирішити "мовне" питання: "До влади мають прийти люди зі стратегічним мисленням"

Доній знає, як вирішити "мовне" питання: "До влади мають прийти люди зі стратегічним мисленням"
Олесь Доній: "Потрібно вчитися будувати чесну політику". Фото: porte.com.ua

"Мовне" питання вирішиться лише тоді, коли до влади прийдуть патріотичні сили зі стратегічним мисленням.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав народний депутат Олесь Доній.

Нардеп переконаний: щоб вирішити це питання на державному рівні, іншого шляху, ніж перемога демократичних патріотичних сил — немає.

"Сподіватися, що раптово настане прозріння проросійських націоналістів, які є при владі, не доводиться. Очевидно, що для цього потрібно не боятися просувати чесну політику, будувати структуру, будувати владу і після того на законодавчому рівні приймати колективне рішення", - наголосив він.

Доній додав: "У нас є проблема як зі стратегічним мисленням, так і з чесністю різних структур. Не тільки провладних і опозиційних. Потрібно вчитися будувати чесну політику".

Нардеп розповів, що свого часу пропонував свої ідеї щодо вирішення питання, але навіть за часів "помаранчевої" влади їх не було схвалено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шкіль: "У владі є люди, які із задоволенням розстріляють народ, а не тільки підпишуть "мовний" закон"

"Я подавав законопроект про підтримку українського книговидання, який не пройшов навіть через комітет і у мене є конкретні пункти, що потрібно зробити для книговидання: для поліграфії, і для підтримки української книжки. Але це потрібно робити на рівні Верховної Ради, а для цього повинна бути сила, яка це прийме. Навіть коли була "помаранчева" фракція при владі, не вдалося мені це зробити", - наголосив він.

Крім того, за словами Донія, варто було б, наприклад, ввести безкоштовні курси української мови для чиновників: "У нас записано у законодавстві, що кожен чиновник повинен володіти українською мовою, але не потрібно змушувати до цього з-під палиці, потрібно дати можливість навчити. Для цього спочатку дайте безкоштовні курси,а потім — вимагайте".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пацієнтів направляють до тієї лікарні, яка закріплена за ними за мовною ознакою

Також нардеп розповів, що варто було б зайнятися міграційною політикою, наприклад, щодо про повернення своїх етнічних груп на історичну Батьківщину, та проводити іспити з державної мови при наданні громадянства:

"В Україні такого немає. Є безліч факторів. Але ті, хто працює проти нас, працюють більш системно. Навіть за часів "помаранчевої" влади, там де "регіонали" мали більшість у місцевих радах, у них були мільйонні програми по підтримці лише однієї мови — російської — у Донецьку, Запоріжжі, Севастополі. У нас же, у патріотичних сил, таких програм немає".

Він переконаний, що прихід до влади Об'єднаної опозиції не гарантуватиме зміни ситуації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ані владі, ані опозиції нічого запропонувати людям, тому виникає тема мови - експерт

"Головне те, щоб була сила, яка прийде до влади і люди із системним стратегічним мисленням. І тому для цього потрібна не лише перемога, потрібна єдність дій і самоочищення. Не достатньо лише перемоги, потрібно, щоб там була кількість людей, які усвідомлюють, як це робити", - наголосив Доній.

Зараз ви читаєте новину «Доній знає, як вирішити "мовне" питання: "До влади мають прийти люди зі стратегічним мисленням"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути