середа, 27 січня 2016 09:36

Дивна амнезія міністра Демчишина
0

Міністр енергетики Володимир Демчишин – дивна персона. В його контракті на постачання струму до окупованого Криму, цей півострів, чи то "федеральний округ", чи то просто якась географічна територія без ознак державності… За однією версією посилання на "округ" у контракті є, а за іншою нібито й нема, бо то нібито росіяни наполягали на переговорах, але міністр рішуче відмовив і у підписаному контракті слова "федеральний" нема. Нібито. Але підтвердити це показавши контракт Демчишин не може, бо це страшенна комерційна таємниця. То ж і виходить, що нібито немає, а нібито й є…

Черговий прикрий казус трапився з Демчишиним у понеділок, коли він невимушено призначив до керма одного з державних підприємств екс-депутата від партії регіонів Володимира Гладуна. Цікаво, що за підсумками попередньої роботи, Гладун зараз перебуває під слідством. Втім, це не завадило йому вдруге очолити підприємство, в розкраданні майна якого його й підозрюють.

Свіжоспеченого директора нафтогазового підприємства "Полтавське УГР" підозрюють у розтраті державних коштів (справа №1201517000000816), зокрема мова йде про виведення більш ніж 8 млн. грн. Кошти отримувало "Полтавське підприємство геофізичних робіт", яке зареєстроване на прийомну доньку Гладуна Оксану Шпак.

І все б нічого, та таке призначення привернуло увагу журналістів, й вкотре поставило п. Демчишина у вкрай незручну ситуацію.

За новим антикорупційним законодавством (так щиро розрекламована нашим міжнародним спонсорам, даруйте донорам) ретельно вчить як саме слід обирати керівників держпідприємств. Як саме перевіряти їх на чесність та непідкупність, відсутність конфлікту інтересів. Для цього у кожному органі виконавчої влади працюють спеціалісти з запобігання корупції, аудитори, юристи, тощо.

І тут такий конфуз у Міненерго. Міністерство не просто прогледіло конфлікт інтересів Гладуна з фірмою, що належить його доньці… Так би мовити "не запобігло проявам…" Воно навіть не відправило запит до поліції, чи не перебуває часом п. Гладун під слідством.

Скидається на те, що або антикорупційні закони у відомстві пана Демчишина не діють, чи то посадовці на чолі з міністром не особливо на них зважають… Тобто співробітники Міненерго проігнорували низку прописаних у законодавстві та власних посадових інструкціях директив. Бажаючи можуть ознайомитися з тим, що Міністерство мало робити у розділі "Запобігання проявам корупції" на його власному сайті.

Виходить, Міністр прийняв рішення про призначення В.Гладуна без дотримання порядку перевірки кандидата і зокрема висновків Сектору з запобігання корупції Міністерства (якщо такий висновок взагалі був).

Усвідомивши останню обставину Міненерго ввечері понеділка, що називається "ввімкнуло задню". Відомство Демчишина видало розлоге повідомлення, суть якого зводиться до того, що "в зв'язку з появою в пресі інформації щодо розслідування діяльності Володимира Гладуна міністр енергетики Володимир Демчишин дав доручення … підготувати розширену довідку про попередній досвід роботи п. Гладуна, та підготувати додаткові запити до відповідних правоохоронних органів".

І знову ж таки все б нічого, але у структурі Міненерго існує такий собі Департамент внутрішнього аудиту. У його звіті №16-15 за результатами перевірки ДП "Полтавське УГР" за 2015 рік чорним по білому викладені інтимні обставини роботи цього ДП. У тому числі виведення коштів на ПП "Полтавське підприємство геофізичних робіт" у сумі 8,778 млн. грн., багатомільйонні "консультації" у ТОВ "Укрспецпромгеофізика", тощо.

Ми додаємо цей документ у зручному форматі аби заощадити час співробітників Міненерго, і сподіваємось, що він нарешті знайде свій шлях на стіл Володимира Демчишина. Цей документ є і завжди був у розпорядженні Міненерго – його отримання не вимагає "додаткових запитів до відповідних правоохоронних органів". Але чомусь у рідному міністерстві його "не помічали"… (прилагаем скан аудита)

Цікаво, між іншим, чи направлявся звіт №16-15 у правоохоронні органи для вивчення, і якщо ні то чому?

Замість висновків хотілося б поставити кілька запитань.

Чому Міністр не володіє інформацію про кричущі факти корупції у власному міністерстві, задокументовані відповідним підрозділом міністерства?

Як може бути призначена на державну посаду людина, що перебуває під слідством за розкрадання, і має очевидний і багаторічний конфлікт інтересів?

І насамкінець – кому потрібний такий міністр?

Зараз ви читаєте новину «Дивна амнезія міністра Демчишина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути