середа, 01 жовтня 2014 18:26

Баррозу закликав Путіна відновити постачання газу в Україну

Баррозу закликав Путіна відновити постачання газу в Україну
Жозе Мануель Баррозу Фото: ipukr.com

Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу направив президенту Росії Володимиру Путіну лист. У ньому висловлюється очікування Євросоюзу, що в тристоронніх переговорах щодо газу може бути досягнутий швидкий і рішучий прогрес.

"Ключовим є забезпечення відновлення постачань енергоносіїв громадянам України і виконання всіх договірних зобов'язань перед клієнтами в ЄС", - сказано в листі.

ЄС, за словами Баророзу, розраховує на "взаємоприйнятне проміжне рішення на майбутній зимовий період на основі компромісних елементів", запропонованих Європейською комісією.

У свою чергу глава "Газпрому" Олексій Міллер напередодні нової тристоронньої зустрічі ЄС, України та Росії, яка повинна пройти на цьому тижні, високо оцінив пропозиції ЄК щодо врегулювання ситуації.

"26 вересня в Берліні був досягнутий істотний прогрес, і компромісні пропозиції Європейської комісії, зроблені на тристоронній зустрічі, є оптимальними для досягнення домовленостей", - сказав він журналістам.

Як повідомлялося, "Зимовий пакет" ЄК передбачає погашення Україною незаперечної частини боргу за поставки газу в 2013-2014 роках з розрахунку мінімальної обговорюваної ціни в $285,5 за тисячу кубометрів - всього $3,1 млрд двома траншами: $2 млрд на початку жовтня і $1,1 млрд до кінця року. Також передбачена поставка в Україну не менше 5 млрд кубометрів газу з тимчасовою ціною $385,5 на умовах передоплати і "бери або плати".

В української сторони інше бачення графіка погашення боргу: $1,5 млрд в кінці жовтня і по $800 млн в листопаді та грудні.

Зараз ви читаєте новину «Баррозу закликав Путіна відновити постачання газу в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути