четвер, 31 травня 2012 20:34

Януковичу треба звільнити Тимошенко і провести економічні реформи

Януковичу треба звільнити Тимошенко і провести економічні реформи
Таран: "У Януковича немає серйозних ресурсів для того, щоб будувати ізольований автократичний режим". Фото: dersign.net

Під час презентації проекту "Залучення прямих іноземних інвестицій у Севастополь" посол ЄС в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра заявив, що Україна стане частиною Євросоюзу, якщо робитиме кроки до євроінтеграції.

"Ми розуміємо, що це саме те, чого хоче більшість українського населення", - сказав посол.

"Треба розрізняти ставлення Заходу до України і до української влади і персонально до президента Віктора Януковича, - зауважує директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран, 42 роки. - Якщо Тейшейра спокійно і прихильно говорив про українські європерспективи, то він мав на увазі державу. Щодо нашої влади ставлення в Євросоюзі не змінилося і воно достатньо солідарне. Водночас Європа вважає Україну своєю частиною й важливим партнером і не зачиняє їй двері в ЄС попри жорстку критику дій нинішнього українського режиму стосовно політичної опозиції".

За яких умов ставлення Заходу до Януковича може змінитися?

"Тейшейра в Севастополі багато говорив про українську економіку та інвестиції в неї. Єдиний шанс Януковича хоч якось змінити ставлення євроспільноти до українських проблем - розпочати справжні економічні реформи. Зокрема, створити сприятливий клімат для іноземних інвестицій. Також потрібно розбудувати ефективну систему боротьби з корупцією. Тоді Захід може на деякі речі закрити очі. Ми бачимо це, наприклад, на досвіді Китаю, де нема демократії, але економіка зростає, і капіталістичний Захід активно співпрацює з комуністичним режимом. Проблема Януковича з Європою в тому, що, крім порушення прав опозиції, в Україні більше нічого не відбувається - ні реформ, ні економічного зростання".

Чи можливе якісне зростання економіки в умовах її олігархічно-монополістичної моделі?

"У стратегічному плані треба змінити схему перерозподілу національного продукту, щоб сприяти народженню економічного середнього класу. Саме він має стати рушійною силою економічних перетворень. В умовах, коли левова частка національних багатств зосереджується в руках сімей олігархів, очікувати економічного дива не доводиться".

На саміті НАТО Янукович сидів за одним столом з Бараком Обамою і Ангелою Меркель. Чи свідчить це про те, що Захід міняє батіг на пряник?

"Західні партнери України поки що налаштовані проти Януковича достатньо жорстко. Те, що він сидів за столом в організації, яку він завжди відкидав як перспективу, ще нічого не значить. НАТО потрібно йому, а не він НАТО. Янукович прагне будь-що зачепитися хоч за якісь контакти з західними політиками. На початку свого правління він виявляв безпрецедентну міжнародну активність - як ніякий інший український президент. Усе це закінчилося з арештом і ув'язненням Юлії Тимошенко. Тепер він намагається взяти участь у якомога більшій участі міжнародних зустрічей, проявити гнучку позицію щодо міжнародної спільноти. Наприклад, уже погодився розмістити в Україні військову базу ООН - регіональний центр підготовки миротворчого контингенту. Цим хоче компенсувати втрати свого іміджу від справи Тимошенко".

У недавній доповіді Держдепартаменту США вказано, що найсерйозніші проблеми в Україні - справи проти вищих екс-чиновників і порушення свободи мирних зібрань. Чи достатньо вирішення цих проблем для відновлення діалогу з Заходом?

"Починати треба зі звільнення Юлії Тимошенко. Вимоги європейської спільноти полягають у тому, щоби Тимошенко взяла участь у політичній діяльності й особливо у парламентських виборах. Але у нас системно порушуються права всіх громадян. Для їх забезпечення потрібно провести реформу судової влади. Вивести її з-поза політичного тиску і зробити незалежною від президента. Але усі перетворення в країні треба здійснювати комплексно. Не може бути так, що є свобода мирних зібрань, а демократії нема".

Чи може українська влада ігнорувати тиск євроспільноти?

"У Януковича немає серйозних ресурсів для того, щоб будувати ізольований автократичний режим. Тому рано чи пізно йому доведеться йти на умови Заходу. І він це відчуває. Але звільняти Тимошенко не поспішає, бо розуміє, що її участь у парламентських виборах означатиме початок наступної президентської кампанії".

Зараз ви читаєте новину «Януковичу треба звільнити Тимошенко і провести економічні реформи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

47

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути