понеділок, 25 лютого 2013 13:17

Спецтема: Луценко за ґратами

Янукович пообіцяв Коморовському і Ґашпаровічу звільнити Луценка - польські ЗМІ

Янукович пообіцяв Коморовському і Ґашпаровічу звільнити Луценка - польські ЗМІ
Неофіційно Янукович пообіцяв "значне полегшення умов ув'язнення Тимошенко та звільнення Луценка". Фото: day.kiev.ua

Віктор Янукович під час останньої зустрічі з президентом Польщі Броніславом Коморовським та президентом Словаччини Іваном Ґашпаровічем обіцяв звільнити колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, продемонструвавши таким чином прагнення Києва до інтеграції з ЄС.

Про це пише журналіст Павел Вроньскі у Gazecie Wyborczej.

За даними джерел журналіста, таку обіцянку Янукович дав президентам Коморовському і Ґашпаровічу під час зустрічі з ними у польському курортному місті Вісла 21 лютого.

Вроньскі згадує також про саміт Україна-ЄС, що має відбутися нині, 25 лютого, і про європейських дипломатів, які вже давно почали втрачати терпіння у контактах з Януковичем.

Угода про асоціацію України з ЄС може бути підписана не пізніше листопада цього року, а відмова від її підписання з боку ЄС є цілком ймовірним варіантом, якщо Україна не продемонструє до травня відчутного поступу у сферах, на які їй вказав Брюссель.

Провал угоди, за словами журналіста, був би "серйозним ударом" для Польщі, яка запевняла своїх партнерів у ЄС у тому, що Янукович є надійним партнером. У цьому мають сумніви дедалі більше держав. Навіть Варшава переконалася у тому, що українській владі не можна до кінця вірити, коли всупереч обіцянкам Янукович та його Партія регіонів не внесли у 2011 році змін до законодавства, так щоб Тимошенко змогла вийти з в'язниці під час головування Польщі у ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович готовий вирішити питання з Луценком, "коли підійде цей час"

Для Варшави тристороння зустріч президентів Польщі, Словаччини та України мала велике значення. Офіційно Янукович не дав жодних обіцянок у справах Тимошенко та Луценка. Проте, неофіційно, він обіцяв "значне полегшення умов ув'язнення Тимошенко та звільнення Луценка".

У польському МЗС хочуть почекати, перш ніж Янукович виконає хоча б якусь з обіцянок, проте, схиляються до думки, що цього разу президенту України залежить на поліпшення відносин з ЄС, хоча б для того, щоб мати кращу позицію у відносинах з Росією.

Однак новини з України не є однозначними: розблокована Верховна Рада прийняла заяву про реалізацію євроінтеграційних прагнень України, у якій йдеться про бажання виконати рекомендації Ради Європи та Європейського Парламенту щодо "розв'язання проблеми вибіркового застосування законів".

Водночас, комісія міністерства охорони здоров'я дійшла висновку, що Тимошенко більше не потребує подальшого лікування і повинна повернутися до місцевої колонії.

Нагадаємо, раніше дружина Юрія Луценка Ірина повідомляла, що до екс-міністра внутрішніх справ зверталися представники Партії регіонів з пропозицією написати заяву на амністування. Однак, Луценко неодноразово заявляв, що помилування у Януковича не проситиме, і що це його "форма спротиву злу".

Зараз ви читаєте новину «Янукович пообіцяв Коморовському і Ґашпаровічу звільнити Луценка - польські ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути