пʼятниця, 23 травня 2014 15:04

"Ахметов розгойдував ситуацію, а тепер намагається "коня на скаку зупинити"

"Ахметов розгойдував ситуацію, а тепер намагається "коня на скаку зупинити"
Фото: portall.tv

 Луганський блогер Олена Степова поділилася своїм баченням ситуації в регіоні та перспективи "Луганської народної республіки".

Ви на своїй сторінці у "Фейсбук" написали, що почуваєтеся єдиною не вкушеною серед вампірів. Чому?

- На референдумі в Луганську я збирала думки, чому люди "за" і чому "проти". Соціальне невдоволення помножене на страх перед уявним ворогом - це і є формула революції "Дамбаса". За "Луганську народну республіку" виступає до 1 відсотка населення. Але на референдумі сказали "так" - близько 35 відсотків. За що вони голосували?

65-річний пенсіонер, колишній шахтар, з вищою освітою, який ще працює, сказав: "Мій колега вийшов на пенсію пізніше за мене, а отримує 7,5 тисяч гривень, а я - 2,5. Я голосував за те, щоб йому зменшили пенсію. Народна влада усіх зрівняє". Ще аргументи: "Янукович вивіз гроші, які, ризикуючи життям, вкрав у бандерівців, і тепер роздасть усім".

Усім подобається слово "народна" - все буде спільне, одне на всіх. А дехто чекає, що зарплату платитимуть і без роботи. Чекають, що в багатих усе відберуть і роздадуть бідним.

На одній з дільниць, яскраво нафарбована жінка невизначеного віку, казала: "Вчора в Маріуполі наші вибили нацистів (Нацгвардію. - "Gazeta.ua") і народна влада дозволила брати все, що хочемо. Моя сестра з чоловіком стільки додому принесли - і праски, і фени, і горілку". Народ пожвавився і почав мріяти, як завтра так само відбиратимуть у багатих.

Кожен голосував за своє, але проти "ЛНР" голосувати було нікому. Ті, хто проти і вважають це абсурдом, на референдум не пішли. Вони обурені і старим, і новим київським урядом - при владі бандити-"регіонали".

У тих, які проти "Луганди" - приреченість, безпросвітність, страх перед тим, що залишаться без захисту, без держави, страх жити серед божевільних, повернення до жебрацтва і голоду 1990-х, страх другого Придністров'я.

Думаю, в Донбасі темрява була завжди. Але тепер багато хто побачив світло і оточуючих людей в абсолютно іншому форматі. Ми жили в темряві і звикли не бачити сонця. Тому "Луганда" (так в Луганській області називають самопроголошену "ЛНР" - "Gazeta.ua") і "Діра" (так проукраїнські активісти називають терористичну "ДНР". - "Gazeta.ua") мають бути. Хоча б на півроку-рік. Щоб кожна людина пройшла свій еволюційний шлях. Щоб люди заслужили право бути громадянами України. А держава зрозуміла, що про громадян треба дбати в першу чергу, щоб хтось знову не "подав на розлучення" з країною.

Серед борців за "Луганську республіку" є люди, які керуються ідеалами?

- Чи допоміг хоч одному ветеранові війни Царьов чи Болотов? Привітати ветеранів не прийшли ті, хто називає себе ополченням. Побухати на вихідний - це можна. "Спасибо деду за победу", - кричать п'яні і щасливі, розбиваючи пляшки об огорожу, де живе ветеран. Добре, що не об його голову.

Чому так сталося?

- Тут близько Росія, в нас російське телебачення показує навіть "на цвях". Події Майдану вони подавали тільки з негативного боку. Агресія підігрівалася місцевою владою. У Луганську були бігборди: "Вони майданят, ми працюємо". Люди не сумнівалися - на Майдані одні нероби.

На Луганщині усі мери за Росію. Бо на кожному - гори кримінальних справ за крадіжки. За допомогою Росії вони сподіваються уникнути люстрації.

Місцеві газети виходять з інформацією, яка викликає істерику. Міська газета, наприклад, у Свердловську, яка належить "регіоналові", опублікувала статтю, що уряд збирається відбирати пенсії у працюючих пенсіонерів. Потім написали, що пенсія обкладатиметься податками. Люди після таких статей спати не можуть. Виникає злість.

А на підприємствах Ахметова — була своя гра. Топ-менеджери розповідали шахтарям про відміну урядом Турчинова соцвиплат і обіцяють рай у Росії. На "Свердловантрацит" і "Ровенькиантрацит" зняли українські прапори. Мовляв, вони "дратують людей". Під час референдуму в Ровеньках виборчі дільниці відкрили на підприємствах "ДТЕК" і працівники Ахметова працювали на цих дільницях. На "Свердловантрацит" створили загони ополчення народних дружин. Шахтарі пояснюють, що патрулюють місто для боротьби з "Правим сектором". І 25 травня загони самооборони "ДТЕК" охоронятимуть порядок від бандерівців, що йдуть на виборчі дільниці.

Ахметівські дружини можуть перешкоджати виборам на Луганщині?

- Зрозумійте людей - їм спочатку говорили про переваги ЄС, а потім сказали, що Євросоюз - це погано. Говорили, що Україна - хунта, а Росія - добре. Обіцяли війська Путіна. Серед пенсіонерів поширювали чутки, що при Путіну буде пенсія 3 тисячі євро. І ось тепер нова інформація - Ахметов виступає за єдину Україну! Народ просто офігіва!

На другий день після референдуму бабульки штурмували Пенсійний фонд з вимогою видати їм пенсію в рублях і "як в Росії"? У нас народ перед тим голосуванням набрав кредитів, понакуповував по три холодильники. Вони мріяли, що коли стануть громадянами Росії, українські паспорти порвуть і кредити віддавати не доведеться.

Їх тепер звуть на вибори. А для них це - "вибори бандерівців". На "Свердловантрацит" і "Ровенькиантрацит" персонал вже повідомили, що зарплати за травень не буде, бо "Київ не дає грошей через те, що ми проголосували за незалежність "ЛНР". Хоча шахти приватні і зарплату платять не з бюджету. До цього намагалися з шахтарів утримувати податок нібито на Майдан, матеріальну допомогу Небесній Сотні.

Це не не чутки? Ці гроші справді утримували із зарплат?

- 20 відсотків не доплатили - коли в Луганську з'явилися перші намети сепаратистів. Потім, після скарг в прокуратуру і проведення перевірки, гроші повернули, списали на помилку в розрахунках. А зараз на ахметівському "Свердловантрациті" залякують шахтарів, які подали до суду на підприємство, і після принижень, брехні і загроз, повідомляють, що це розпорядження Турчинова і Яценюка. Бо ті, мовляв, узяли кредити МВФ, у них немає грошей на виплату компенсацій - хоча рішення суду виконується за рахунок прибутку підприємства. Отак і росте бажання відокремитися від України. Раніше пояснювали шахтарям, що Путіну для людей нічого не жалко.

Луганщина для України втрачена?

- З тонучого корабля вже біжать щурі. Свердловський мер Шмальц достроково пішов на пенсію. Його заступник теж. До речі, пенсія Шмальца - 15 тисяч гривен. З благословення цього батька міста у Свердловську створений озброєною загін самооборони, яка розстрілює, грабує, захоплює, вбиває. Можливо, Шмальц злякався відповідальності. Або того, що відкриються таємниці розпилювання бюджету, пропажі грошей на харчування школярів, видачі матеріальної допомоги собі, коханому. Але ця втеча може означати і провал планів "путилізації" Донбасу. Хоча "мирні громадяни з базуками, що погано розуміють російську і не розуміють українську, приїхали погостювати у родичів" в Луганщині є.

Але що буде з людьми, які спробували на смак свободу і безкарність? Ахметов довго розгойдував ситуацію, а тепер намагається "коня на скаку зупинити".

Шахтарі в Луганську стояли під СБУ, брали відпустки на 60 днів і "боролися за майбутнє з Росією". Вони стояли "за доброго царя Путіна". А тепер говорять - ми передумали. Так може до того дійти, що Ахметов не зможе керувати ні своїм персоналом, ні своїми шахтами. Вже звучить: "Путін нас кинув!", "Ахметов обдурив!".

Запитую в людей - раз погано було усі 23 роки, і при Ющенку, і при Януковичі, чому відділятися вирішили тільки зараз?

Відповідь - "Хочу умереть в России" - і все. А я хочу жити! Нехай шахтарі згадають, як вони в 1990-х їли картопляні лушпайки. Зараз вони купують машини в кредит і відправляють своїх дітей вчитися у Львів чи Київ - до "бандерівців"! Начальник ділянки на "ДТЕК" отримує 50 тисяч гривень, юрист - 15 тисяч, а зарплатня шахтаря - від 5 до 10 тисяч гривень, почали їздити в Туреччину, Єгипет.

Треба провести дострокові вибори у ВР, щоб ті, хто замазався, більше туди не потрапили. Покарати усіх, хто крав-крав-крав, а тепер у нього велетенська пенсія. Зробіть такому Шмальцу чи Азарову пенсію, як у пересічного жителя Луганщини, і всі стануть патріотами України.

 

Зараз ви читаєте новину «"Ахметов розгойдував ситуацію, а тепер намагається "коня на скаку зупинити"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути