середа, 29 липня 2015 16:59

"20 тисяч людей чекали президента, а він нічого по-суті не сказав. Чого він нині приїхав?"
20

Фото: Ярослав ТИМЧИШИН

29 липня у Львові відбулися офіційні заходи з нагоди 150-річчя народження митрополита Андрея Шептицького.

Площу святого Юра спеціально реконструювали до цих подій. З'їхалися релігійні діячі, перші особи країни. Понад 20 тисяч паломників з усієї країни та закордону.

З самого ранку по периметру на площі вишиковуються близько тисячі міліціонерів. Людей пропускають через кілька спеціально створених секторів з металошукачами. На місці працюють більше сотні волонтерів. Всі одягнені в помаранчеві футболки із зображенням Шептицького. Стоїть десяток "швидких".

Монумент Андрею Шептицькому має трохи більше двох метрів. Його встановили у суботу. Для цього замінили всі комунікації. Переобладнати прилеглу територію. Дехто з місцевих не хотів, аби частину площі, яка розташована ближче до "Львівської політехніки", та сам сквер, взагалі чіпали. Через пошуки компромісу серед громадських активістів, міської влади та церкви роботи у цій частині так і не завершили.

"Приїхали ще вчора спеціально на цю подію з онукою із Житомира. Розраховували на хорошу погоду. А нині дощ випав. З собою взяла невелику сумку, щоб було в що дитину переодягти, а тут просять речі не проносити. Бачила навіть скляні пляшки з-під води в людей забирають", - говорить прочанка Оксана Лейбінська.

У середу у Львові по всьому місту посилили заходи безпеки, через велику кількість учасників в урочистих заходах. На площу можна було дістатися лише пішки, людей пропускали з боку основних вулиць: Листопадового Чину та Митрополита Андрея. Рух по вулиці Озаркевича перекрили повністю. Щоб запобігти терактам, прочан заздалегідь просили приходити без великих сумок та скляної тари, а машини паркувати подалі від центру міста.

О 10 год у соборі Святого Юра розпочинається святкова літургія. Разом із іншими відомими релігійними особами, Службу проводить єпископ УГКЦ Святослав Шевчук.

"Купа знаті приїхала нині. Вибори скоро, певно, що зацікавлені, - каже прочанин Григорій. - Як і народні депутати. Бачив тут Парасюк крутився, Соболєв і навіть Семенченко. Хто тільки не преться попіаритись перед виборами. У нас мирно, не страшно, і камери по телевізору покажуть. У місті через ці події казна що твориться - центр закритий, світлофори ще від вулиці Зеленої не роблять. Навряд чи лише заради самих людей таке б робили".

Порошенко разом із дружиною Мариною виходять до людей майже о 14.00. Спізнюється на церемонію на годину. Диктор зустрічає президента віршем: "О, мій Боже". Прочани аплодують. Виголошує промову, вона триває близько 5 хв.

"20 тисяч людей чекали президента, а він нічого по-суті не сказав. Тут багато хто не розуміє, чого він нині приїхав? Війна в країні, було б героїчніше "Слава Україні" на Сході крикнути, ніж у нас", - чути з юрби.

Після освячення пам'ятника священицтво та гості розходяться. Представники влади йдуть до крипти, де похований Шептицький. Журналістів туди не пускають.

Крім відкриття пам'ятника до 150-річчя від дня народження митрополита Андрея Шептицького у Львові проведуть й інші заходи. У львівській опері ввечері відбудеться прем'єра ораторії Мирослава Волинського "Я тебе кличу". У селі Прибличі, де народився Шептицький, сьогодні відкрили музей митрополита.

Нагадаємо Андрей Шептицький був відомим реформатором Української греко-католицької церкви. Пропагував європейські цінності.

Зараз ви читаєте новину «"20 тисяч людей чекали президента, а він нічого по-суті не сказав. Чого він нині приїхав?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути