субота, 20 серпня 2016 08:10

100 днів генпрокурора Луценка: "велика риболовля", кадрові чистки, арешт Єфремова
18

20 серпня минає 100 днів, як Юрій Луценко став генпрокурором. На його призначення дали добро 264 народні депутати. Кандидатуру Луценка вніс до парламенту президент Петро Порошенко через два місяці після відставки попередника Віктора Шокіна. Попередньо Верховна Рада внесла зміни до законодавства, які дозволили людині без юридичної освіти очолити ГПУ.

"Мені дуже неприємно, що через мене внесли поправку в закон. Це не зовсім правильна практика. І ніколи на це не пішов, якби зміг знайти людину, у яку повірив би президент", - заявив Луценко перед голосуванням. Додав, що на робочому столі у нього завжди стоятиме алюмінієва кружка. З якою просидів у 157-ій камері Лук'янівського СІЗО та Менській виправній колонії. Та 2,5 роки пив чай.

Автор: rada.gov.ua
 

Наступного дня Луценка представили у Генпрокуратурі.

Gazeta.ua нагадує найцікавіші моменти за 100 днів роботи генпрокурора.

Через тиждень після призначення Луценко відвідав камеру у якій просидів. А в мережі з'явилися фото його робочого кабінету з алюмінієвою кружкою на столі.

Автор: facebook.com/LarysaSargan
 
Новий генпрокурор назвав ключове завдання на рік - "почистити" відомство, передати справу Януковича до суду та провести кілька хвиль операцій проти мафіозних структур. Також заявив, що Генпрокуратура передала справи, у яких фігурує зокрема колишній президент Леонід Кучма до Національного антикорупційного бюро.
В інше антикорупційне відомство — спеціалізовану антикорупційну прокуратуру передали кримінальні провадження проти колишнього першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна й екс-слідчого Сергія Войченка. А за справу судді Печерського районного суду Києва Сергія Вовка взялося Головне слідче управління ГПУ.
На початку червня стало відомо, що заступники генпрокурора Юрій Севрук, Роман Говда і Олег Заліско подали у відставку. На своїх посадах залишились заступник Юрій Столярчук і головний військовий прокурор Анатолій Матіос. Севрука влаштували проректором в Академію прокуратури.

На зустрічі із представниками конгресу США Луценко заявив, що працюватиме в ГПУ 1,5 — 2 роки. "Я маю намір змінити більшість обласних прокурорів. Звичайно, я буду оберігати слідчих. Але керівниками повинні бути 35-40-річні працівники середньої ланки. Ці молоді люди повинні змінити атмосферу в обласних прокуратурах", - заявив він.

 

Януковича судитимуть заочно, - сказав Луценко журналістам. Повідомив, що в планах зробити це до кінця цього року. Нагадав, що Януковичу приписують багато епізодів злочинної діяльності - створення злочинної організації та розподілу ролей, узурпація державної влади, розкрадання державних коштів, насильство та вбивство мирних громадян, заклик до агресії на території України.

Також заявив, що кримінальне провадження проти нардепа -"радикала" Ігоря Мосійчука не закрите: "Ця справа має ще раз пройти процедуру в Верховній Раді".Сам нардеп заявив, що готовий до повторного зняття недоторканності.

Генпрокурор назвав офшорний скандал "мильними бульбашками". "У всіх була можливість прочитати висновки найвідоміших юридичних компаній світу, які встановили, що підстав звинувачувати президента в несплаті податків і в будь-яких інших незаконних діях, неузгоджених з Нацбанком і так далі, немає", - заявив він.

Нагадаємо, весною Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) опублікував масштабне розслідування про офшорні компанії, що використовуються впливовими людьми для ухилення від сплати податків. У повідомленні фігурувало прізвище Порошенка. Пізніше українські ЗМІ повідомили, що Порошенко, всупереч заявам, не передав свої активи у траст, однак почав реструктуризацію активів Roshen.

Генпрокуратура викликала радника голови Одеської ОДА Міхеіла Саакашвілі до Києва. 26 травня слідча група прокуратури, посилена спецназом СБУ обшуковувала кабінет глави фонду "На благо Одеси" Тимура Нішніанідзе. Підозра - причетність до схем щодо незаконного відшкодування ПДВ на суму 20 мільйонів гривень. Правоохоронці цікавилися діяльністю дипломата в 2012-2013 роках, коли той був генеральним консулом Грузії.

Саакашвілі заявив: "Это чистейшая политическая провокация" та назвав співробітника ГПУ "ничтожеством".

13 червня у мережі оприлюднили відео затримання Андрія Кошеля - колишнього топ-менеджера компанії Сергія Курченка СЄПЕК.

Відео фіксує оголошення Кошелю підозри. Він фігурує у справі про розкрадання $5,5 млрд державних коштів.

"Затримано керівника окремої структури злочинної організації Віктора Януковича СЄПЕК", - заявили в ГПУ.

Днем раніше силовики затримали екс-заступника міністра економрозвитку й торгівлі Олександра Сухомлина.

"Це відновлення довіри і початок "великої риболовлі" на велику рибу", - сказав Луценко у Брюселі. Назвав генпрокуратуру "останнім пострадянським динозавром".

"Я не великий рибак по життю, але ніколи не ходив з наміром зловити конкретну рибу. Просто наживлював гачок і закидував його в озеро. Тут аналогічно - підхід до всіх однаковий. До чиновників і колишньої, і нинішньої влади. Спрацьовує одна наживка - незаконне збагачення", - заявив він.

Автор: pravda.com.ua
 

У середині червня Луценко підписав подання на арешт народного депутата із "Волі народу" Олександра Онищенка.

Всього у справі затримали 12 фігурантів. Востаннє офіційно Онищенко зустрівся із Луценком і спеціалізованим антикорупційним прокурором Назаром Холодницьким на регламентному комітеті наприкінці червня. Згодом нардеп виїхав за кордон, зокрема в Британію. Водночас віце-спікер Ірина Геращенко повідомила, що Онищенко пішов у відпустку - із 25 липня по 5 вересня.

Столярчуку і Матіосу дали 100 днів.

"У мене п'ять заступників. Троє з них - нові. Це люди 30-35 років, жоден з яких не працював в прокуратурі, - це правозахисники, дипломати, адвокати. Я залишив тих, хто відповідає за слідство, - пана Матіоса і пана Столярчука, щоб дати оцінку їх діям протягом наступних 100 днів", - зауважив Луценко.

Додав, що якщо не використають шанс, буде альтернатива. "Це стосується і керівників вищого ешелону, тобто заступників генпрокурора і керівників департаментів", - заявив він.

Автор: facebook.com/LarysaSargan
 

17 червня Луценко прийшов із перевіркою до Одеської місцевої прокуратури №4 у Суворівському районі. Обурився, коли побачив автомобіль Toyota Avalon у заступника керівника прокуратури. "З таким підходом або продекларуйте, де взяли гроші, або звільняйтесь", - заявив він.

 

Згодом на сайті ГПУ вивісили анкети доброчесності прокурорів. Анкети і декларації про доходи кожного можна знайти у пошуковій системі за прізвищем. Документи оприлюднив сам Луценко. Минулого року він заробив 76 тис. 105 грн. А члени його сім'ї - понад 3 млн грн. Водночас вклади у банках, цінні папери та інші активи сягають понад 167 тис. грн. Володіє двома квартирами площами 21,7 і 181 квадратних метри та автомобілем Toyota Camry.

Автор: facebook.com/Andriy.Lozovyi
 

21 червня о 7-ій ранку слідчі навідались до будинку лідера "радикалів" Олега Ляшка. "Сьогодні день народження моєї мами. Порошенко зробив подарунок у честь свята: до мене додому прийшли з обшуком", - передає слова Ляшка у Facebook його колега по фракції Андрій Лозовий. У ГПУ заперечили, що проводили слідчі дії проти нардепа. За повідомленням ЗМІ, обшуки проводились в елітних будинках Конча-Заспи. А саме - у маєтках Андрія Клюєва та Володимира Сівковича.

Дострокові вибори президента несуть загрозу для країни, - заявив Луценко в інтерв'ю одній із газет.

"Хочу зробити так, щоб тема дострокових президентських виборів, яка несе колосальні загрози для незалежності держави, була знята з порядку денного. Це можна зробити, лише показавши людям, що щось змінюється у їхньому житті", - сказав він.

Луценко назвав себе "людиною президента", але "не людиною Порошенка".

Стало відомо, що зарплата генпрокурора — 35 тисяч гривень. А низового прокурора, за словами Луценка, щонайменше 12 тисяч.

23 червня Генеральна прокуратура затримала 4-х колишніх "беркутівців", яких підозрюють у причетності до розстрілу активістів Майдану 18 лютого 2014 року. Про це повідомила прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган. Їх затримали у Харкові. Одному інкримінують вбивство кількох активістів, трьом іншим - вбивство однієї людини.
"Під час проведення обшуків за місцем проживання цих осіб було виявлено та вилучено зброю та боєприпаси до неї, що мають доказове значення", - заявили в ГПУ.

Згодом Луценко повідомив, що у справах Майдану 36 осіб залишаються у розшуку. 19 осіб постали перед судом, по 13 закінчується досудове слідство.

Наприкінці червня прокурора Миколаївщини В'ячеслава Кривов'яза відсторонили від виконання обов'язків.

Цьому передував скандал навколо затримання на хабарі у 90 тисяч доларів заступника голови Миколаївської ОДА Микола Романчука. У його квартирі слідчі знайшли валізу з сотнями тисяч доларів і нацистські символи.
 
Під будинками співробітники СБУ знайшли підземні тунелі зі скарбами - зливками золота, антикваріатом, валютою та чорною бухгалтерією. Романчук - член партії БПП. Крім того він має звання Герой України.

В ГПУ повідомили: Луценко "призначив службове розслідування у зв'язку з його протиправними діями". Кривов'яз написав заяву на звільнення. Його наступником став Тарас Дунас.

На початку липня на Рівненщині затримали злочинну групу по справі незаконного видобутку бурштину. Серед затриманих - заступник облпрокурора Рівненської області Андрій Боровик.

Серед інших затриманих - підполковник контррозвідки місцевого управління СБУ та два колишніх начальники районних відділів поліції. П'ятий організатор – місцевий мешканець, який контролював роботу бригад копачів бурштину, забезпечував зберігання та накопичення каменю.

В рамках операції "Бурштин" у Рівненській області 300 правоохоронців провели 123 обшуки.

"На жаль, ситуація з бурштином склалася така, що ми повинні прислати сюди людину-термінатора, який зможе зупинити співпрацю бандитів з правоохоронними органами", - заявив Луценко. 15 липня новим прокурором Рівненщини став Олег Соболь.

6 липня Луценко анонсував перевірку НАБУ. "Мене турбує та обставина, що представники НАБУ зайшли із обшуками до адвокатів Олександра Онищенка. Це надзвичайна пригода", - заявив він. За словами генпрокурора, адвоката у справі просто так обшуковувати не можна. "Це неприпустимо в будь-якій країні і в Україні зокрема", - сказав Луценко.

Конфлікт між відомствами продовжився через місяць.

5 серпня до будівлі Національного антикорупційного бюро по вулиці В. Сурикова, 3 прибула слідчо-оперативна група Генеральної прокуратури з наміром провести обшук. Групу очолював заступник начальника Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Дмитро Сус. Обшук за ухвалою Печерського райсуду міста Києва розпочали близько 13.00. Підстава - незаконне прослуховування телефонних розмов фігурантів досудового розслідування. Суд дозволив відшукувати у будівлі документи в електронному та паперовому вигляді, комп'ютерну техніку, флеш-накопичувачі, блокноти, записні книжки, чорнові записи, засоби зв'язку.

"У рамках законного прослуховування телефону працівника ГПУ, який підозрюється у скоєнні злочину, також прослуховувався телефон не причетного до цього громадянина. Цей громадянин не є посадовою особою. І ніяким чином не пов'язаний із фігурантом кримінальної справи. Хто у цьому винен? Можливо СБУ помилилося із телефоном. Або детектив, який слухав непричетного громадянина. І згідно закону має тут же припинити прослуховування. Встановить слідство", - розповів Луценко.

 

У середині липня співробітники Генпрокуратури знайшли зброю, із якої розстрілювали активістів Майдану у лютому 2014 року. Обшукали причетних до вивезення з Києва після кривавих розстрілів "чорної сотні" "Беркута".

Автор: dt.ua
 

Розслідування Іловайської трагедії завершується, винні встановлені, - заявив Луценко у Верховній Раді. За словами генпрокурора, у серпні завершать судово-комплексну експертизу.

16 липня заступника голови Держслужби з питань праці Михайла Бардонова піймали на хабарі в 100 тисяч гривень. Затримання о 1.20 ночі проводили слідчі ГПУ та СБУ. Суд заарештував чиновника із можливістю внесення застави в 1 млн 378 тис. грн.

Автор: УНІАН
 

20 липня, зранку внаслідок вибуху автівки у Києві загинув журналіст Павло Шеремет. Інцидент стався о 7:45 на перетині вулиць Івана Франка та Богдана Хмельницького. У той момент Шеремет був за кермом. Зазначається, що машина належала керівнику "Української правди" Олені Притулі, але її в авто не було.

Автор: pravda.com.ua
 

"З місця події доповіли, що смерть Павла Шеремета - наслідок вибухового пристрою.

Це убивство. Зроблю все, що можу, щоб разом з колегами розкрити злочин", - заявив Луценко у Facebook.

До розслідування пікдлючили американське ФБР.

10 серпня Луценко заявив про прогрес в розслідуванні. "У справі Шеремета немає інформації, яку можна було б оприлюднити. Є значний прогрес у розслідуванні, але він не публічний", - сказав генпрокурор.

Збитки від корупційної діяльності в Україні за останніх півроку оцінюються в 782 мільйони гривень. Таку цифру назвали в ГПУ. Також повідомили, що поки пред'явили позовів у судах на 145 млн грн.

"Це вперше в історії незалежної України!", - написала у Facebook Лариса Сарган. 27 липня генпрокурор вручив повідомлення про підозру у шахрайстві судді Вищого господарського суду України Віктору Швецю. Йому інкримінують шахрайство за змовою групою осіб, в особливо великих розмірах.

Під час обшуків у робочому кабінеті та за місцем проживання судді правоохоронці вилучили майже 300 тисяч доларів, боргові розписки на загальну суму 475 тисяч доларів, коштовності та паспорт громадянина Угорщини, виданий на його ім'я.

Прокуратуру очистять у два етапи, - заявив Луценко наприкінці липня. Вказав, що до вересня мають сформувати генеральну інспекцію, до якої увійдуть 80 осіб.

"На конкурсній співбесіді комісія на чолі з американцем Вітвіцьким, представниками громадських організацій та працівниками прокуратури відберуть людей, які готові на постійній основі чистити органи прокуратури від корупціонерів і зрадників", - розповів Луценко.

Автор: radiosvoboda.org
 

30 липня о 7.28 на борту літака австрійських авіаліній по маршруту Київ-Відень у арепорту "Бориспіль" затримано екс-керівника фракції Партії регіонів Олександра Єфремова.

"Ми отримали прямі свідчення про роль громадянина Єфремова в організації ЛНР... Йдеться про встановлення об'єктивної істини у справі, хто розв'язав жахливу війну на українському Донбасі ", - заявив Луценко того ж дня на брифінгу журналістам.

Колишньому голові фракції ПР інкримінують звинувачення за трьома статтями - заволодіння майном "Луганськвугілля" шляхом зловживання службовим становищем, умисні дії з метою зміни меж України та сприяння створення та діяльності терористичної організації.

1 серпня Печерський суд арештував Єфремова на 2 місяці.

Автор: hromadske.ua
 

В рамках справи Єфремова затримали наступного фігуранта - екс-нардепа ПР Володимира Медяника. Його також арештували на 60 діб.

Автор: rada.gov.ua
 

У Генпрокуратурі вирішили допитати топ -політиків. Зокрема - президента Петра Порошенка, секретаря РНБО Олександра Турчинова, спікера Андрія Парубія, колишнього прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, мера Києва Віталія Кличка. Вони проходять у справі розгону Майдану, як свідки.

Автор: facebook.com/LarysaSargan
 

Голосіївський райсуд Києва продовжив арешт екс-заступника голови правління Нафтогазу Олександра Кацуби ще на 2 місяці. Повідомили 16 серпня в ГПУ. Суд також підтвердив заставу у розмірі 450 млн грн. Його затримали 17 червня. На наступний день арештували.

Автор: liga.net
 

У Панамі затримали колишнього главу Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислава Каськіва.

"Ми отримали повідомлення про затримання в Панамі "другого іспанського інструктора" пана Каськіва, який нами також оголошений у міжнародний розшук за розкрадання та інші службові злочини", - заявив Луценко на брифінгу.

Каськів відомий гучним скандалом навколо будівництва LNG-терміналу, який мали побудувати на Чорноморському узбережжі до 2014 року. Він мав дозволити Україні приймати куплений на міжнародних ринках зріджений природний газ обсягом 10 млрд куб. м, щоб знизити залежність від російського газу. Координацією цієї роботи займалося саме Держагентство.

Того ж дня стало відомо, що ГПУ оголосила підозру колишньому міністру юстиції Олександру Лавриновичу.

Його підозрюють в тому, що у 2013 році, за попередньою змовою групою осіб, вчинив розтрату бюджетних коштів в сумі понад 1 мільйон доларів США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Політичні скандали за 25 років: плівки Мельниченка, отруєння Ющенка, Панама-гейт

Зараз ви читаєте новину «100 днів генпрокурора Луценка: "велика риболовля", кадрові чистки, арешт Єфремова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути