пʼятниця, 07 вересня 2012 12:50

Земельний банк - це лише інструмент. Далі усе залежить від пріоритетів влади — економіст

 Земельний банк - це лише інструмент. Далі усе залежить від пріоритетів влади — економіст
Андрій Новак каже, що банк землі може створити кілька десятків крупних латифундистів, залежних від влади. Фото: radiosvoboda.org

Сьогодні ще не можна однозначно сказати, що створення земельного банку зіграє на користь заможних землевласників.

Про це Gazeta.ua сказав голова Комітету економістів України Андрій Новак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада схвалила продаж землі юрособам в обхід закону про землю

"Створення земельного банку важко спрогнозувати, як окремий захід. Все буде залежати від того, в якому контексті він робиться. По ідеї, сам земельний банк потрібен, але питання в тому, як комплексно буде проводитись те, що ми називаємо земельною реформою. Бо від цього залежить, інструментом чого буде земельний банк", - розповів експерт.

За його словами, створення цього органу може означати для України як укрупнення землеволодінь, так і розподіл земель між дрібними власниками.

"Він може бути як інструментом формування декількох у кращому випадку десятків латифундистів, а з іншого боку може стати інструментом формування великої кількості дрібних і середніх землевласників, і підтримки саме їх діяльності та інтересів. Залежить від того, який буде загальний контекст земельної реформи — який пріоритет буде ставити влада. Чи це буде багато землевласників, фактично всі, хто мешкає у сільській місцевості, чи це пріоритет на укрупнення і формування класу декількох десятків крупних землевласників, які будуть підконтрольні і залежні від влади", - пояснив Новак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ринок землі вже поділений"

Економіст пояснив, що створення земельного банку ще не означає фактичний початок продажу та купівлі землі.

"Сам по собі земельний банк — це ще не відповідь на жодне питання. Це такий пробний крок. Поки що не можна сказати, що він безпосередньо легалізує продаж землі. Безумовно, що це певний інструмент до формування певного ринку землі. Питання в тому, які правила будуть закладені у цьому ринку землі та тих законодавчих актах, які будуть прийматись далі", - додав він.

Зараз ви читаєте новину « Земельний банк - це лише інструмент. Далі усе залежить від пріоритетів влади — економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути