понеділок, 27 серпня 2012 12:35

Путіну ізольований Янукович не потрібен - політолог

Путіну ізольований Янукович не потрібен - політолог
Сергій Таран: влада може здати ГТС заради дешевого газу. Фото: www.newsmarket.com.ua

Володимиру Путіну не вигідно вести публічно успішні переговори з ізольованим Віктором Януковичем.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Сергій Таран, говорячи про зустріч президентів України та Росії, які відбулися 25 серпня. За інформацією ЗМІ, за газ сторонам так і не вдалося домовитися.

Він наголосив, що зустріч Януковича із Путіним є позитивною, оскільки зараз український президент знаходиться у міжнародній ізоляції.

"Для Януковича взагалі зараз міжнародні зустрічі на найвищому рівні досить рідкісні, бо він перебуває у фактичній ізоляції з боку цивілізованих країн. Тому будь-яка зустріч для нього — це вже добре. Хоча Янукович сподівався на багато більші результати. Перш за все, розглянути газові угоди. Це питання номер один, яке взагалі цікавить Україну з боку Росії і вже не перший рік", - пояснив експерт.

Таран додав: "Заради цього Україна пішла на досить сумнівні Харківські угоди, заради цього Україна готова здавати стратегічні виробництва і тактичні галузі, що було видно з розмови Януковича з Путіним. Принаймні, іти на досить серйозні поступки і контакти з Росією. Але Путін був не похитним, тому будь-які сподівання Януковича не виправдалися".

Сторонам вкотре не вдалося домовитися, тому що, перш за все, цей газовий контракт влаштовує Росію, наголосив політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович із Путіним не домовились, бо Газпрому не дозволили на пряму за безцінь скупити українські облгази — Гудима

"Не вдалося домовитися ще й тому, що Росію не цікавить сильний Янукович, її цікавить, якщо в Україні буде кілька центрів впливів. На цих суперечностях Росія може грати у своїх інтересах. Тому Путін не зацікавлений в абсолютній владі Януковича", - додав він.

Таран переконаний, що заважає переговорному процесу також і певне несприйняття один одного Януковича і Путіна.

"Путін демонструє, що він також поділяє стурбованість щодо політичних репресій в Україні і намагається продемонструвати світу більш прозахідні думки на пострадянському просторі. Тому йому такий ізольований Янукович, який тримає лідера опозиції Тимошенко у в'язниці, не потрібен. І Путін не буде з ним публічно вести успішні переговори", - підкреслив політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нинішня влада перед Москвою, як кролик перед удавом" - ескперт

Водночас, експерт не виключає, що заради перегляду газових контрактів, Янукович може піти на здачу газотранспортної системи України (ГТС).

"На щастя, влада зараз скорочує об'єми постачання газу в Україну і це більш прийнятно. Але, на жаль, влада не робить реформ, тому здача ГТС не виключена. Тому що не проводячи жодних реформ, Янукович так чи інакше має справу з відсталою для світових стандартів енергоспоживання економікою. У таких умовах і ще з політичною ізоляцією, не виключено, що Янукович може здати ГТС", - пояснив Таран.

Зараз ви читаєте новину «Путіну ізольований Янукович не потрібен - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути