вівторок, 21 лютого 2017 06:40

"Порошенко не братиме на себе розгін блокади"

Автор: Сергій Старостенко
  Чоловіки в камуфляжній формі намагаються прорвати кордон із поліцейських і нацгвардійців на вулиці Інституцькій у Києві 19 лютого. Хочуть пробитися до Адміністрації президента. Вимагають припинити торгівлю з окупованими районами Донецької та Луганської областей
Чоловіки в камуфляжній формі намагаються прорвати кордон із поліцейських і нацгвардійців на вулиці Інституцькій у Києві 19 лютого. Хочуть пробитися до Адміністрації президента. Вимагають припинити торгівлю з окупованими районами Донецької та Луганської областей

— У зв'язку з абсолютно безвідповідальними діями політиканів виникли прямі загрози енергетичній безпеці держави. Вони на темі блокування влаштували цинічний піар на крові, — говорить президент 51-річний Петро Порошенко на засіданні Ради національної безпеки й оборони 16 лютого. — Загрози поширюються не лише на енергетичну галузь. Вони "захищають" українську металургію від українського ж коксу. Українські родини — від тепла. Українські хати — від світла. Українців — від робочих місць. А гривню — від стабільності.

25 січня ветерани АТО й народні депутати Семен Семенченко, Тарас Пастух, Володимир Парасюк заблокували залізницю між станціями Світланове та Шипілове на Луганщині. Пізніше — ще одну ділянку. І перекрили автомобільні шляхи. Вимагають припинити торгівлю з окупованими районами Донбасу. Звідти постачають вугілля та інші товари.

15 лютого на позачерговому засіданні Кабмін оголосив надзвичайний стан у енергетиці. Кажуть, вугіллю з окупованої території немає альтернативи. А блокада підриває енергетичну безпеку країни.

— Блокада — це злочин. Вона призведе до зупинки металургійних підприємств, — говорить прем'єр-міністр 39-річний Володимир Гройсман. — Інакше, як підривом економіки, це назвати неможливо.

Після різких заяв президента і прем'єра РНБО прийняла рішення "Про невідкладні заходи щодо нейтралізації загроз енергетичній безпеці України та посилення захисту критичної інфраструктури". Йдеться, що уряд не виконав рішення 2014–2015 років. Він мав забезпечити, аби вугілля постачалося з різних джерел. І переобладнати електростанції й теплоелектроцентралі під вугілля газових марок. Уряд має невідкладно реалізувати ці зав­дання.

— Для влади не існує добрих варіантів вирішення цієї ситуації. Є погані й дуже погані. Хоча було б правильно домовитися, — каже політолог 51-річний Андрій Золотарьов.

— Ветерани АТО можуть відповісти жорстко. А влада боїться радикальних сценаріїв. Бо це може стати детонатором протестів у Києві. Потрібно змінити шляхи постачання вугілля. Але чому це не робили протягом майже трьох ­років?

— Порошенко закликав силові структури та військово-цивільні адміністрації на Донбасі вирішити цю проблему. Він не братиме на себе розгін блокади, — вважає політолог 61-річний Олександр Кочетков.

— Є рішення РНБО і розпорядження президента про енергетичну безпеку 2014 року. Тоді треба було вирішити питання енергонезалежності. Воно чомусь не виконане, його дивним чином забули.

Мусимо шукати варіанти, де взяти вугілля. Воєнний стан на Донбасі змусив би Ахметова і його структури вирішити цю проблему власним коштом.

Ляшко, Ахметов і Медведчук виступають проти блокади

Лідер Радикальної партії 44-річний Олег Ляшко у "Фейсбуку" розкритикував блокаду Донбасу:

"Це не боротьба з контрабандою. Це — боротьба проти України, — написав. — Намагання підлих політиків використати обурення патріотів і ветеранів. На їхньому горбу намагаються прийти до влади через хаос і економічний колапс. Маю просте запитання до Семенченка, Парасюка та інших організаторів блокади. Через ваші дії зупиняються найбільші підприємства в Україні. Сотні тисяч українців залишаються без роботи і зарплати".

Слова Ляшка збігаються з позицією олігарха Ріната Ахметова. А також Віктора Медведчука, проросійського політика і кума російського президента Путіна.

— На тимчасово непідконтрольній території розташовані підприємства "Краснодонвугілля", Єнакіївський металургійний завод, Макіївський металургійний завод, "Комсомольське рудоуправління" і Харцизький трубний завод. Усі вони перереєстровані на підконтрольній Україні території — в Сіверськодонецьку і Маріуполі, — заявили в компанії "Метінвест", що належить Ахметову. — Блокада може призвести до їхньої зупинки і звільнення людей.

"Через блокаду Донбасу вже почали зупинятися великі, містоутворю­ючі підприємства. На вмовляння влади та її мляві спроби протидіяти так звані ветерани АТО відповідають посиленням блокади. Мова не просто про протизаконні акції, а про справжній бандитизм і тероризм", — написав у блозі Віктор Медведчук, 62 роки.

Зараз ви читаєте новину «"Порошенко не братиме на себе розгін блокади"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути